Egyre több svéd lépne ki az EU-ból

A migrációs válsággal egy időben csökkent az EU-tagság támogatottsága Svédországban – derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés adataiból. Az intézet a megváltozott módszertannal indokolta az eredmények közti különbséget.

A megkérdezett svédek 39 százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-tagság jó dolog, míg egy évvel korábban, ősszel még 59 százalék gondolta ugyanezt – derült ki a svéd tévé számára készített közvélemény-kutatásából. A felmérésbe bevont 1142 ember egyötöde szerint ugyanakkor az EU-tagság kifejezetten rossz.

„A migrációs válságnak nyilvánvalóan jelentős a szerepe” – magyarázta Magnus Blomgren, az Umea Egyetem politológusa. A válaszolók több mint fele mondta azt, hogy rossz irányba halad az unió, míg csupán 8 százaléka találta úgy, hogy a helyzet javul.

Svédországba tavaly százhatvanezer menekült érkezett. Novemberben hetente tízezren jöttek, és a hatóságok azt állították: Svédország nem tud több embert fogadni. Visszaállította a szocdem-zöld kisebbségben kormányzó koalíció a határellenőrzést.

Nem olyan a helyzet, mint a briteknél

Miközben Nagy-Britannia hamarosan népszavazáson határoz arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e, fokozott figyelem összpontosul Svédországra, amely egyelőre az euró bevezetését is elutasítja. Blomgren azonban nem látja olyanfajta kritikának jelét Svédországban, mint amilyen Nagy-Britanniában kialakult.

A felmérést végző Sifo svéd intézet véleménye szerint az eredményeket az befolyásolta, hogy megváltozott közvélemény-kutatásuk módszertana, most a résztvevőknek internetes kérdőívet kellett kitölteniük, míg a korábbiaknál egyéni interjúkat készítettek velük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »