Egyre több praxisban van szükség helyettesítésre

Egyre több praxisban van szükség helyettesítésre

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent.

A KSH és az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint a napi.hu azt írta, hogy július 1-jén összesen 842 tartósan üresen álló praxis volt Magyarországon, ebből 600 háziorvosi, és 242 fogorvosi körzet.

A helyettesítésben ellátott praxisok száma az utóbbi 5 évben több mint másfélszeresére, 2021-ben 2020-hoz képest pedig ötödével emelkedett a lap gyűjtése szerint.

Hírdetés

A KSH adatok alapján azt írták, hogy az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent, az előző évhez képest 2 százalékkal az öt évvel korábbihoz képest majdnem 5 százalékkal gyógyítanak kevesebben. Amíg 2019-ben 6013 alapellátó orvos dolgozott a rendelőkben, 2020-ban 5895-re csökkent a számuk.

A portál szerint a megüresedés vagy a megszűnés hátterében egyértelműen az orvosok korfája áll. Az alapellátásban dolgozó orvosok közel fele az 56-65 éves korosztályba tartozik, harminc százalékuk pedig a nyugdíjkorhatáron túl is gyógyít.

Érdekes adat, hogy a telemedicina (a mely a koronavírus-járvány idején kényszerűségből terjedt el) 2020-ban megközelítette az összes háziorvosi betegforgalom 5 százalékát, 2021-ben ezeknek az eseteknek a száma megháromszorozódott, és 13 százalékot ért el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »