Egyre több ország szólítja fel Oroszország elhagyására állampolgárait

Egyre több ország szólítja fel Oroszország elhagyására állampolgárait

Az USA moszkvai nagykövetsége felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy sürgősen hagyják el Oroszországot, addig, amíg erre még lehetőségük van – áll a diplomáciai képviselet honlapján megjelent ajánlásokban – számolt be a vg.hu.

Az amerikai állampolgároknak nem szabad Oroszországba utazniuk, az Oroszországban lakóknak vagy az ott tartózkodóknak pedig azonnal el kell hagyniuk az országot

közölte a nagykövetség.

Az üzenet azt a figyelmeztetést is tartalmazza, hogy Oroszország megtagadhatja a kettős állampolgárok amerikai állampolgárságának elismerését, megtagadhatja az Egyesült Államok konzuli segítségét, megakadályozhatja az amerikaiak távozását az országból, és katonai szolgálatra is behívhatja a kettős állampolgárokat. A nagykövetség azt is hozzátette, hogy a repülési lehetőségek jelenleg rendkívül korlátozottak, azonban a szárazföldi szabad közlekedés továbbra lehetséges.

Hírdetés

Kedden Bulgária is azt javasolta állampolgárainak, hogy nem utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el mielőbb az országot. Akik mégis inkább a maradás mellett döntenek, azokat arra kérték, hogy legyenek fokozottan éberek, kerüljék a nagyobb tömegeket.

A lengyel külügyminisztérium is azt tanácsolta a lengyel állampolgároknak, hogy ne utazzanak az Orosz Föderációba, mert az ország folyamatosan támadja Ukrajnát, és az orosz hatóságok ellenséges államként tekintenek Lengyelországra. Azt is tanácsolja, hogy az üzleti utazásokat és a sürgős családi ügyeket is halasszák el a lengyel emberek.

A külügy figyelmeztet, hogy a Lengyelországba induló közvetlen repülőjáratokat felfüggesztették, más utazási lehetőségek is korlátozottak, a lengyel számlákon lévő pénzösszegeket nehéz elérni (például a hitelkártyák használatával), valamint az országot önkényes letartóztatások és telefonlehallgatások jellemzik.

vg.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »