Egyre több örökbe fogadott magyar gyereket visznek külföldre

Egyetlen év alatt több mint negyedével nőtt a külföldi családok által örökbe fogadott magyar gyermekek száma. A hazai titkos örökbefogadások során tavaly már minden harmadik gyerek került külföldre – derül ki a Magyar Nemzet által megismert adatokból.

A szakember szerint a jelenségnek az az oka, hogy hazánkban mindenki csecsemőt szeretne örökbe fogadni, az óvodások, és főként az iskoláskorúak már szinte senkinek sem kellenek, ahogy a fogyatékkal élő gyermekek sem.

A kormányzati portálon szereplő statisztika szerint tavaly a titkos örökbefogadások során összesen 507 gyermeknek sikerült családot találni, közülük azonban 165-en külföldre kerültek.

Tavaly a 0–3 éves korosztályból 249 gyermeket adtak örökbe, közülük 241-en magyar szülőknél találtak családra. Az óvodáskorúak esetében azonban már 50-50 százalék volt a hazai és a külföldi örökbe fogadások aránya: a 3–6 éves gyermekek közül 57-en találtak maguknak itthon, 57-en pedig valamelyik másik országban családot. A 6–10 éves korosztályban még jobban eltolódik az arány: a 105 kisiskolásnak csupán negyedét (27 fő) fogadták magyarok örökbe.

Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke leszögezte: rontja a gyermek esélyeit, hogyha fogyatékkal élő vagy roma.

Szerző: Magyar Nemzet – VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »