Egyre több magyar foglalkozik juhtartással

Magyarországon az anyajuhok száma idén június 1-jén 811 ezer volt, 21 ezerrel több az egy évvel korábbinál – jelentette ki Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. A politikus Mezőhegyesen egy juh bemutató mintatelep átadásán elmondta azt is, a növekvő állományszám a kibocsátás bővülésében is tükröződik: a juh- és kecskeágazatban 2010 és 2016 között 9 százalékos volt a növekedés.

Forrás: AFP

Magyarország az Európai Unió negyedik legnagyobb élőjuh-exportőre. A célországok között meghatározó Olaszország, de jelentős volt a forgalom Szlovákiába, Horvátországba, Romániába, Szlovéniába és Törökországba is. Bár a hagyományos piacokon csökken a bárány iránti kereslet, ezt az utóbbi hónapokban kompenzálta a Törökországba és az arab országokba irányuló kivitel – írták.

A magyarországi juhfogyasztás csekély, átlagosan, személyenként 0,2 kilogramm. Ennek ellenére lassan nő a hazai vágások száma, és egyre több félig feldogozott, előre csomagolt juhhús termék kerül az áruházak polcaira – tették hozzá. Az FM a termeléshez kötött anyajuh támogatással, átmeneti nemzeti támogatással és tenyészkos támogatással segíti a gazdálkodókat.

Czerván György Juh bemutató mintatelep címet adott át Papp József juhtenyésztőnek Mezőhegyesen. Az OMÉK-on az idei Év tenyésztője cím birtokosának az ország egyik legnagyobb őshonos cigája törzstenyészete van – olvasható a közleményben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »