Egyre több létfontosságú gyógyszer „tűnik el” a romániai patikákból

Egyre több létfontosságú gyógyszer „tűnik el” a romániai patikákból

Hiába a rengeteg ígéret: továbbra sem kapható a gyógyszertárakban jó néhány létfontosságú orvosság. Bár az egészségügyi minisztérium honlapján jelenteni lehet a hiányt, a panaszos semmiféle választ nem kap. Miközben a hatóságok a gyógyszertartalékot felhalmozó lakosságot okolják a történtekért, Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint a mindenkori elhibázott gyógyszer- és egészségügyi politika felelős a kialakult helyzetért.
Egyre több létfontosságú gyógyszert keresnek kétségbeesetten a betegek, miközben a gyógyszertárak tehetetlenek, az egészségügyi minisztérium pedig hárít, általában azzal, hogy a betegek a felelősek, mert a járvány ideje alatt túlzottan felhalmozták otthon az orvosságokat. Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke lapunknak úgy fogalmazott,

az ország mindenkori elhibázott gyógyszerpolitikája a felelős a kialakult helyzetért.

Az egészségügyi minisztérium honlapján jelenteni lehet a hiányzó gyógyszereket, a „medicamente lipsă” (gyógyszerhiány) menüpont alatt. Az oldalon még mindig pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedő krónikus betegek számára létfontosságú Euthyrox orvosságot jelentik a legtöbben, de hiánycikknek számít a cukorbetegek által használt Siofor, és most már a rosszindulatú emlőrák kezelésére felírt Tamoxifen nevű gyógyszer is. Az egészségügyi minisztérium és az országos gyógyszerügynökség még március közepén azt ígérte, hogy megoldják az Euthyrox-hiányt, ám ennek ellenére a helyzet alig javult,

a betegek patikáról patikára járva „vadásszák” a gyógyszert,

és egyszerre csak legfeljebb egy hétre elegendő dózist tudnak beszerezni. 

A Romániai Krónikus Betegek Szövetsége a rosszindulatú emlődaganat kezelésében használt Tamoxifen gyógyszer hiányára hívja fel a figyelmet. Hangsúlyozzák, az orvosság már több mint két hónapja eltűnt a gyógyszertárakból, nincs helyettesítője, és hiányában fennáll a veszély, hogy a betegek visszaesnek, a daganat kiújul. A szövetség rámutat, egyelőre nincs hivatalos álláspont, amely a gyógyszer hiányát magyarázná, megoldást javasolna.

A minisztérium oldalán jelentők sem kaptak még választ, hogy miért nem jutnak hozzá a Tamoxifenhez.

Cezar Irimia, a szövetség elnöke a sajtónak azt nyilatkozta, Romániában több mint 300 ezer nőt kezelnek ezzel a gyógyszerrel, mivel az országban nem jutnak hozzá, próbálják Bulgáriából, Szerbiából, Magyarországról vagy Ukrajnából beszerezni. A szövetség az egészségügyi minisztériumot teszi felelőssé a kialakult helyzetért.

Hírdetés

Az országos gyógyszerügynökség közben a gyártók kérésére frissítette azoknak az orvosságoknak a listáját, melyek már hiányoznak vagy eltűnhetnek a gyógyszertárakból.

A listán szereplő orvosságok száma meghaladja a hatszázat.

Ezek között találhatók olyan termékek is, melyek már 2018 óta nem kaphatók a patikákban, mert a termelők visszavonták az országból, a clawback adóra és a túl alacsony szabályozott árra hivatkozva. A hiányzó gyógyszerek között onkológiai kezeléshez szükséges készítmények, fájdalomcsillapítók és étrend-kiegészítők is fellelhetők.

A mindenkori elhibázott gyógyszer- és egészségügyi politika felelős a kialakult helyzetért – szögezte le megkeresésünkre Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Kifejtette,

a minisztérium azt hangoztatja, hogy a lerakatokban megtalálható a gyógyszer, ám a gond az, hogy a patikák hiába rendelik meg, vagy nem kapják meg, vagy csak nagy késéssel.

Például annyi Euthyroxot rendelnek, hogy a hozzájuk forduló betegeknek elegendő legyen, ám csak a kért mennyiség töredékét kapják. Más esetben többhetes késéssel kapnak meg egy-egy rendelést. „Ez abszurd, hiszen a beteg nem várhat heteket a kezelésre” – szögezte le a kamara elnöke.

Azt is felháborítónak tartja, hogy a minisztérium a betegekre hárítja a felelősséget, azt állítva, hogy a járvány ideje alatt gyógyszerkészleteket halmoztak fel. Tavaly zavartalan volt az Euthyrox-ellátás, nem volt értelme halmozni, aztán december óta már csak nehezen lehet hozzájutni, idézte fel a gyógyszerész.

Szabó Péter szerint a megoldás az lenne, ha az állam egyszerűen csak végezné a feladatát. Például pontra kellene tenni a gyógyszerkészletek és a betegek valósághű nyilvántartását.

Ha nem tudják pontosan, hány beteg van, azt sem tudják felmérni, mi a valós kereslet egy-egy gyógyszerre.

Másrészt ha egy gyógyszerből az országos készlet visszaesik, arról azonnal tudomást kellene szerezniük a hatóságoknak, és pótolniuk kellene a hiányt. A magas clawback adó és a mesterségesen alacsonyan tartott árak szintén odavezetnek, hogy a termelőknek nem éri meg egy-egy gyógyszert forgalmazni az országban, tette hozzá Szabó Péter.

A clawback különben egyfajta többletadó: olyan, világszerte alkalmazott egészségpolitikai eszköz, amellyel visszafogják a termelők és a kereskedők által generált gyógyszertúlfogyasztást. Általában reklámokkal késztetik a lakosságot túlfogyasztásra, ám ez egy adott szint után éppen a clawback miatt nem éri meg, mert ha nő az eladás, nagyobb lesz az adó. Azonban ez azzal is jár, hogy az olcsóbb generikumok (az eredeti, korábban engedélyezett gyógyszerek ugyanazon aktív hatóanyagait tartalmazó, az innovatív orvosság szabadalmi határidejének lejárta után megjelenő készítmények) gyártóinak nem éri meg piacon tartani termékeiket.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »