Egyre több háziorvosi praxis üresedhet meg a jövőben

Egyre több háziorvosi praxis üresedhet meg a jövőben

Elöregszik a háziorvosi társadalom, egyre több a betöltetlen praxis. Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben a legrosszabb a helyzet – írja az mfor.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai alapján.

A cikk idézi a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapító tagját, Békássy Szabolcsot, aki még a nyáron beszélt az InfoRádiónak arról, hogy noha a kormány az elmúlt években több módon is próbálta ösztönözni és támogatni a háziorvosokat – például állami pályázatokon keresztül támogatják a praxisjogvásárlást -, a fiatalok számára azonban még így sem lett vonzóbb ez a terület.

Hírdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő költségvetési zárszámadásokhoz csatolt mellékletében szereplő számok alapján, míg 2010-ben 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402, ráadásul miközben 2010-ben a betöltetlen helyeknek alig több mint fele, 53 százalék volt tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékot tett ki.

Az mfor.hu cikke szerint a helyzet idén sem javult érdemben, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja szerint jelenleg 399 betöltetlen praxis van Magyarországon. Ebből a szempontból Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben a legkritikusabb a helyzet, hiszen előbbiben 52, Békésben pedig 32 praxis betöltetlen. Kiemelkedik még Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye a maga 29, illetve 28 betöltetlen praxisával.

Az adatok alapján további probléma, hogy miközben a költségvetésben a területre fordított forrás nő – idén 153, jövőre pedig 173 milliárdos van betervezve – a háziorvosok folyamatos elöregedéséről árulkodnak a számok. Tavaly a háziorvosok 90 százaléka 72 év alatti volt, miközben fiatal orvos – 42 évesnél fiatalabb – a területen dolgozóknak csupán a 10 százaléka. Tavaly a legtöbb háziorvos 64 éves volt, 2017-ben ez az életkor még 63 év volt, 2015-ben pedig 61 év.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »