Egyre több bakelitlemezt vesznek Nagy-Britanniában

Huszonöt éve nem látott magasságokba jutott a mikrobarázdás bakelitlemezek hanglemezek eladása 2016-ban Nagy-Britanniában. A trend az Egyesült Államokban és Magyarországon is hasonló. Bár a teljes piachoz viszonyítva elenyésző a bakelitlemezek részesedése, mégis látványosan nő a népszerűségük.

Tavaly összesen 3,3 millió bakelitlemez kelt el, ami 53 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A régi típusú hanglemezek világában a legnépszerűbb művész a tavaly januárban elhunyt David Bowie volt, legtöbbször eladott lemeze pedig a Blackstar. A művésznek összesen öt lemeze került fel a vinillemezek top 30-as listájára Nagy-Britanniában.

Hírdetés

A hagyományos lemezek piaci részesedése – népszerűségük látványos növekedése ellenére – alacsony, az összes eladott album alig öt százaléka ilyen hanghordozó.

A mikrobarázdás hanglemezek iránti igény az elmúlt kilenc évben folyamatosan nőtt Nagy-Britanniában, idén pedig huszonöt éves csúcspontot ért el a brit zeneipari szervezet (BPI) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »