Egyre több az üres állás az egész EU-ban

Az összes álláshely 2 százaléka volt betöltetlen az Európai Unióban az idei második negyedévben – derül ki az Eurostat pénteki közleményéből. Az euróövezetben 1,9 százalékos volt a betöltetlen állások aránya. Mindkét adat most a legmagasabb az elmúlt évtizedben; a legtöbb üres álláshely a szolgáltató szektorban van.

A tagállamok közül a legnagyobb munkaerőhiány Csehországban van (az összes állás 3,6 százaléka betöltetlen), a második Belgium (3,2%), a harmadik Németország (2,7%). Magyarországon az átlagnál magasabb, 2,2 százalék a betöltetlen állások aránya, és növekedést mutat az elmúlt egy évben. A legkisebb munkaerőhiány a válság sújtotta déli államokban, Görögországban (0,7%), Bulgáriában, Spanyolországban és Cipruson (0,8%) tapasztalható.

A munkaerőhiánnyal szoros összefüggésben állhat, hogy az EU egészében 2,2 százalékkal, az eurózónában pedig 1,8 százalékkal nőttek a munkaerő-költségek az idei második negyedévben. A leginkább Romániában (+18,6%), Magyarországon (+13,0%) és Csehországban (+11,1%) emelkedtek a bérköltségek, csökkenést csak Finnországban tapasztaltak (-0,3%).

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »