Egyre több az orvosfelmondás, külföldi csábítók is akadnak

Egyre több az orvosfelmondás, külföldi csábítók is akadnak

A 90 napos felmondási idő bevezetését tartja a megfelelő megoldásnak a tömeges orvosfelmondásra Ludovic Orban kormányfő, aki szerint „minden orvosra szükség van”. Ezt vallja Ausztria is: az osztrákok román és bolgár szakemberek segítségével küzdenének meg a járvánnyal.
Nem tiltaná meg a felmondó orvosoknak, hogy továbbra is gyakorolják szakmájukat Ludovic Orban. A miniszterelnök túl drasztikusnak tartja a tiltást, amikor Románia amúgy is orvoshiánnyal küzd. A kormányfő az Europa FM rádiónak adott interjúban elmondta: a kormány két módon bírná maradásra a járvány tetőzése előtt tömegesen felmondó orvosokat.

Egyik, hogy a továbbiakban eltiltanák őket szakmájuk gyakorlásától, a másik pedig, hogy 90 napos felmondási időt vezetnek be számukra, így akadályozva meg, hogy egyik napról a másikra lelépjenek, ez idő alatt pótolni lehetne őket.

Ludovic Orban úgy nyilatkozott, hogy még nem alakított ki szilárd álláspontot a kérdésben, de a meghosszabbított felmondási idő tűnik számára észszerűbbnek. Mint mondta, a szakma gyakorlásától való eltiltás politikai körökből érkezett javaslat, amit könnyű mondani, de azt is figyelembe kell venni, hogy Romániában jelenleg is kevés az egészségügyi személyzet.

– jelentette ki Orban, aki szerint megfelelő állapotokat kell teremteni a kórházakban, biztosítani kell a szükséges készleteket. Hozzátette, álláspontja kialakítása előtt az egészségügyi minisztériummal is egyeztetnie kell. „Én megadnám nekik a lehetőséget, hogy gondolkodjanak, azaz meghosszabbítanám a felmondási időt. Sürgősségi helyzetben van erre lehetőség a munkatörvénykönyv módosítása révén” – magyarázta Orban.

Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkár a kormányfőnél is megértőbbnek bizonyult: a Digi 24-nek úgy nyilatkozott, ez egy „érzelmi pillanat” a román egészségügyi rendszer történetében, az orvosok még soha nem voltak hasonló helyzetben. Ezért érthető, ha érzelmi alapon reagálnak, vélte az államtitkár. „Az emberek félni kezdhetnek, ösztönösen megóvnák magukat. Általánosságban kezeltük ezeket a helyzeteket” – mondta Moldovan, aki szerint az esetek többségében az orvosok elálltak eredeti szándékuktól. Az államtitkár szerint most az a legfontosabb, hogy biztosítani lehessen a betegellátás folytonosságát.

Eddig Szászvárosban, a temesvári CFR-kórházban és a brassói ideggyógyászaton is tömegesen mondtak fel orvosok a koronavírus-járvány miatt. De a legtöbben az aradi megyei sürgősségi kórházból távoznának:

Hírdetés

csütörtökön 127-re emelkedett azoknak az alkalmazottaknak a száma, akik betegszabadságra mentek, míg 40-re a felmondóké,

írta az Agerpres. Andó András, a megyei tanács kommunikációs igazgatója szerint az utóbbi 24 órában az egészségügyi személyzet további 9 tagja nyújtotta be felmondását, a távozók zöme nyugdíjba szeretne vonulni. Az utóbbi napon ugyanakkor az egészségügyi intézmény további 44 dolgozója vett ki betegszabadságot, ezzel számuk 127-re emelkedett, közülük 35-en orvosok. A kórháznak összesen 2047 alkalmazottja van, ebből 371 orvos, 985 asszisztens, 387 ápoló és 64 hordágyvivő. Az egészségügyi intézményben 1330 ágy van, csütörtökön ebből 347 volt foglalt.

A román orvosfelmondások közepette az Euractiv portál arról számolt be, hogy Ausztria 281 román és bolgár orvossal töltené fel kórházait, hogy meg tudjon küzdeni a járvánnyal. A portál szerint hétfőn Szófiából és Temesvárról is landolt egy-egy repülő egészségügyi személyzettel az osztrák Lower tartományban. Az Europa FM-nek azonban a temesvári reptér illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy a 185 utas nem orvos és ápoló, hanem idősgondozó volt.

Az Euractiv szerint az osztrák tartományban mintegy 1500 koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván. Az ide érkező román és bolgár szakembereknek 14 napig szállodai karanténban kellene maradniuk, csak utána mehetnének be a kórházakba. Ezzel egy időben az Egyesült Államok is bejelentette, hogy külföldről „importálna” orvosokat és egészségügyi személyzetet a koronavírus-járvány idejére.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »