Egyre több az influenzás beteg

Egyre több az influenzás beteg

POZSONY. Több lett a beteg az orvosi várótermekben. A hét során 46 373 akkut légzési megbetegedést jelentettek, beleértve az influenzát is. Az előző héthez képest csaknem 30 %-kal nőtt az influenzás megbetegedések száma.

„A legtöbb beteg a Pozsonyi kerületben, a legkevesebb a Nagyszombati kerületben volt” – mondta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

4353 személynél diagnosztizáltak az orvosok influenzát és ahhoz hasonló megbetegedéseket, ez a bejelentett akkut légzési megbetegedések 9,4 %-át teszi ki. Az előző héthez képest körülbelül 67 %-kal növekedett a megbetegedések száma.

„A gyermekeknél a legtöbb megbetegedést a Nyitrai, a legkevesebbet a Kassai kerületben észlelték” – tájékoztatott Mikas.

Hírdetés

Az influenza miatt be kellett zárni egy óvodát az Eperjesi kerületben.

A 2017-2018-as influenzaidény kezdete óta az orvosok 11 esetben diagnosztizáltak nehéz akkut légzési megbetegedést, vagyis SARI-betegséget.

A leginkább hozzáférhető és hatékony védelmet az influenzával szemben az évenkénti oltás jelenti, Szlovákiában minden egészségbiztosító téríti az oltóanyagot. Az oltásra a leginkább megfelelő időszakot az őszi és a téli hónapok jelentik az influenzajárvány megjelenéséig.

Az influenzavírus elsősorban a levegőben terjed köhögéssel, tüsszögéssel. Nem minden megfázás vagy köhögés jelenti automatikusan azt, hogy az adott személy elkapta az influenzát. A betegség hirtelen érkezik, magas, akár 40 Celsius-fokos lázzal is járhat, s különféle komplikációk társulhatnak hozzá. Az influenza esetében nem hatnak az antibiotikumok.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »