Egyre több áldozatot szed az ebola Kongóban

Legfrissebb adatok szerint 164-re emelkedett az ebolafertőzés terjedése következtében elhunyt emberek száma, s összesen 257 megbetegedést jelentettek augusztus óta a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén – közölte a kinshasai egészségügyi minisztérium vasárnapra virradóra.

Hivatalos adatok szerint eddig 222 páciensnél mutatták ki igazolhatóan a vérzéses lázzal járó vírust, 35 esetben pedig valószínűsítik a megbetegedést. A minisztérium hozzátette, hogy a fertőzöttek közül 67 embert vélhetően meg tudnak gyógyítani.

Hírdetés

A hatóságok október közepén újabb fertőzési hullámról jelentettek, amely mindenekelőtt Beni városát érinti Észak-Kivu tartományban. Korábban a közeli Mangina településén terjedt a megbetegedés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újfent figyelmeztetett arra, hogy a városi lakosság egy részének ellenséges magatartása és az Észak-Kivuban folyamatosan zajló fegyveres támadások jelentősen nehezítik a vírus legyőzését.

Az ebolavírus a legveszélyesebb kórokozók közé tartozik, halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású. A 2014-2015-ös nyugat-afrikai járványban 11 ezer ember halt meg. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »