Egyre több a veszteséges sörfőzde

Közel száz sörgyártással foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon tavaly, közülük átlagosan ötből négy céges beszámolót is leadott. Ezekből kiderült, hogy 44 százalékuk veszteséges – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére az Opten Kft. által közölt adatokból. A céginformációs szolgáltató tájékoztatása szerint a felmérésben szereplő főzdék összesített árbevétele mindössze 95,2 milliárd forint volt az előző évben, márpedig az elmúlt tíz esztendőben egyszer sem esett ez a mutató 100 milliárd forint alá.

A forgalmi adatok alapján a legkisebb szereplők vannak többségben: 71 sörgyártó könyvelt el tavaly 100 millió forint alatti forgalmat, tízen pedig 100 és 500 millió forint között zártak. A sor másik végén egyetlen cég szerepel az 5 és 10 milliárd közötti sávban, kettő 10 milliárd forint felett járt, 12 vállalkozás árbevételéről pedig nincs adat az elmúlt esztendőből. A mikro- és kisvállalkozások növekvő jelenléte azt mutatja, hogy továbbra is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben, egy-egy nagy szereplő mellett azonban feltűnő a közepes méretű cégek hiánya a szektorban.

Forrás: Jászai Csaba

Ezt támasztja alá az is, hogy a kormány ugyan a jövő évtől 8 ezer helyett 200 ezer hektoliterig ad 50 százalékos jövedékiadó-mentességet a főzdéknek, de egyetlen olyan cég sem volt tavaly, amely akkora gyártókapacitással rendelkezett volna, hogy ezt ki tudja használni. Sőt, a kisüzemi sörmennyiség összesen 49,5 ezer hektoliter volt az elmúlt évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint, vagyis az összes hazai sörfőzde együttvéve is csak az új limit negyedét állította elő.

A kicsik és a nagyok között sok volt a vita és az ellentét az elmúlt években, a csapolt sör áfacsökkentése azonban közös érdek. Így a Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete közösen fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is a kedvezményes étkezőhelyi forgalmi adót. Az éttermi fogyasztás forgalmi adója ugyanis 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik. A június közepén elfogadott adócsomag ezt a tételt nem tartalmazta, az érintettek abban bíznak, hogy egy őszi módosítással még bekerülhetnek a kedvezményezettek körébe.

Főzdét nyitottak a fesztiválgazdák

Új, prémiumminőségű márkával bővült a hazai sörpiac, a First Craft Beer tulajdonosai fővárosi főzdéjükkel a hazai sörkultúra megújítását tűzték ki célul. A márka termékeit Európa egyik legkorszerűbb látványfőzdéjében készítik, ahol bárki megismerheti a minőségi sörfőzés folyamatait. A főzde tulajdonosai, a Budavári és Belvárosi Sörfesztivált is szervező Kurucz Dániel és Gergely folyamatos minőséget ígérnek, és nemcsak hazai, hanem külföldi piacra is szánják a főzeteket.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »