Egyre több a megfázásos, influenzás beteg. Mit jelent ez a koronavírus-járvány szempontjából?

Egyre több a megfázásos, influenzás beteg. Mit jelent ez a koronavírus-járvány szempontjából?

Az elmúlt héten 12 százalékkal emelkedett Nyitra megyében az úgy nevezett akut légúti megbetegedések száma. 

Ebbe a csoportba tartoznak azok a gyors lefolyású, heveny, hirtelen jelentkező torokfájással és köhögéssel járó megbetegedések, amelyek oly gyakran megjelennek a téli hónapokban.

A regionális közegészségügyi hivatal információi szerint 1228 ilyen esetet regisztráltak a megye körzeti orvosai, ez 12%-kal több, mint az egy héttel korábbi adat. 

Az influenzás esetek száma ennél is nagyobb emelkedést mutat. A fenti, mintegy 1200 esetből 121 volt influenzás megbetegedés,

ez majd 30%-os emelkedést jelent az egy héttel korábbi adatokhoz kéepst.

A TASR azt írja, az éves statisztikai összevetésben 2021 első nyolc hete így is messze elmarad a sok éves átlagtól, hiszen 2020-ban heti 2000 körül volt az új esetek száma, míg egy évvel korábban, 2019-ben, február utolsó hetében 3755 esetet regisztráltak.  A most regisztrált új esetek nagy része enyhe lefolyású, mindössze 39 páciensnél járt szövődményekkel. Az ilyenkor leggyakoribb szövődmények az orrmelléküreg gyulladása, a tüdőgyulladás, illetve a középfül-gyulladás. 

A fenti adatok önmagukban talán nem is annyira érdekesek, de most a koronavírus-járvány idején különös jelentőségük van.

Portálunknak Dr. Pásztor László több évtizedes háziorvosi tapasztalattal rendelkező szakember beszélt arról még a tél elején, mennyire fontos, hogy a koronavírus-járvány alatt is fokozottan figyeljünk az egészségünkre.

Ha egy kisebb megfázás, amelynek semmi köze az új koronavírus-típushoz, ledönt minket a lábunkról, könnyen bajba kerülhetünk, hiszen gyengül szervezetünk ellenállóképessége, a COVID-19 betegséget is könnyebben kapjuk el. 

Pásztor úgy fogalmazott októberi beszélgetésünk során:

Hírdetés

Dr. Szigeti Gergely dunaszerdahelyi körzeti orvos hasonló, ennyire egyértelmű kiugrást, mint Nyitra megyei kollégái még nem tapasztalt. Azt mondja ugyanakkor, érezhetően több olyan páciense van, aki klasszikus megfázásos, de akár az új típusú koronavírusnak is betudható tünetekkel látogatja meg a rendelőjét, ugyanakkor mégis folyamatosan negatív tesztet produkálnak. 

A szakember nem akart messzemenő következtetéseket levonni, ugyanakkor úgy fogalmazott, vannak bizonyos jelek arra, hogy emelkedik a klasszikus megfázásos esetek száma.

Érdekes kérdés, vajon milyen kölcsönhatásba léphet egymással egy megfázást okozó vírus és az új típusú koronavírus. Itt nem egy „közös” szupervírus létrehozására kell gondolni, hanem arra, hogy mindkét kórokozó tulajdonképpen egyazon „forrásért” verseng, az emberi szervezetért, 

így akár akadályozhatják is egymás terjedését!

Az sem kizárható ugyanakkor, hogy egymás után, vagy akár egyszerre is megfertőzheti a két kórokozó az embert. Ezt több, az Egyesült Államokban elvégzett kutatás is megerősítette a COVID-19-járvány első hónapjaiban. Ennek rizikóját azt hiszem, felesleges ecsetelnünk. Mind a szimultán, mind az egymást követő fertőzés óriási kockázattal jár, lévén hasonló tüneteket is okoznak. Egy influenzától legyengített páciens a koronavírus enyhébb szövődményeibe is belehalhat, és vice versa.

A legérdekesebb az egészben, hogy arra is találtak közvetetett példákat, egy meglévő vírusfertőzés védelmet nyújt a koronavírustól. 

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, tulajdonképpen arról van szó, a „másodjára” érkező koronavírusnak már nem jut „élettér”. Ennek tudományos hátterét itt nincs mód kifejteni, mindenesetre ez az idézőjelekkel teletűzdelt mondat nagyjából kifejezi, mi is játszódik le a szervezetben. Hogy az ügy még bonyolultabb legyen, az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, nem mindegyik vírus képes hasonlóra. Bár megfázásos tüneteket több tucat vírus okoz, eddig egyedüliként a Rhinovírusoknál találtak bizonyítékokat arra, a fertőzésük „véd” a koronavírus kórokozójától. Olyan immunválaszt vált ki, amelynek köszönhetően csökken a koronavírusos felülfertőződés veszélye. Ennek a kutatásnak egy szépséghibája van, nem az új típusú koronavírussal készült. 

A patinás Nature folyóiratnak megszólaló egyik kutató ugyanakkor úgy fogalmazott, 

„igen valószínű”, hogy az általában orrdugulást vagy orrfolyást okozó Rhinovírusok segíthetnek korlátozni a Sars-CoV-2 terjedését.

Hogy Nyitra megyében milyen vírusok okozzák a megbetegedések kiugrását, egyelőre nem tudni. Valószínűleg nem is foglalkoznak majd ezzel. 

Végül még egy érdekes apróság. A szigorú korlátozások miatt éppen, hogy lassulnia kellett volna nem csak a koronavírus, hanem más kórokozók terjedésének is. Ebből azt a következtetést szűrhetjük le, tulajdonképpen nem a koronavírus játssza ki a szabályokat, hanem az összes kórokozó.

Ezt, a járványügyi intézkedések kidolgozásakor is figyelembe kellene venni. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »