Egyre tarthatatlanabb a helyzet a szlovák energiapiacon

Egyre tarthatatlanabb a helyzet a szlovák energiapiacon

Az Energiaszolgáltatók Szövetsége szerint egyre több áram és gázszolgáltató számára válik tarthatatlanná a helyzet a szlovákiai piacon. Mindez nehezíti a stabil szállítást és az elektromos áram, illetve földgáz árának garantálását.

Az érdekképviseleti szerv szerint a megoldás az energiaárak könyvelésének megváltoztatása jelentené. Elgondolásuk lényege, hogy a fogyasztói ár egy része nem lenne fixálva, hanem a spotpiac aktuális helyzetétől függene. Elmondásuk szerint mindez a vállalati fogyasztókat érintené, a lakossági fogyasztást, mely regulált, nem. Ha a spot ára emelkedne, a fogyasztók egy kicsit hozzáfizetnének az árhoz, ha pedig csökkenne, spórolnának.

magyarázta az Energiaszolgáltatók Szövetségének elnöke, Jana Ambrošová.

Hírdetés

Érzékeltetésként, május 4-én mintegy 220 euróba került a Power Exchange Central Europe tőzsdén egy megawatt elektromos energia jövő évi szállítással Szlovákiába. Tavalyelőtt ennek ára a jelenlegi 25 százaléka volt.

„Ha ma gázt vagy áramot akarsz vásárolni elfogadható áron, esélyed sincs erre. Senki nem tudja garantálni a hosszútávú árakat. Az egyedüli, ami működik, az ún. spot. Azaz az árpiac, ahol adott napon érvényes árak vannak, melyek másnap teljesen máshol lehetnek,“

hangsúlyozta az érdekvédelmi szervezet igazgatótanácsának tagja, Martin Kumpan.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »