Egyre szépül a püspöki palota: hamarosan az építtető címere is felkerül a timpanonra

Egyre szépül a püspöki palota: hamarosan az építtető címere is felkerül a timpanonra

Kilencvenkilenc százalékban elkészült a nagyváradi római püspöki palota külső homlokzatának felújítása, és jól haladnak a munkálatok a kertben és a belső terekben – mindezt saját szemünkkel tapasztalhattuk meg csütörtöki terepszemlénken.  
A Kanonok sor felől érkezőnek az az első benyomása, hogy szinte napra pontosan két évvel az építőtelep megnyitása után el is készült a nagyváradi római katolikus püspöki palota külső felújítása, közelebb érve tűnik fel, hogy a timpanon még üresen áll. Mint a püspökség által szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón megtudhattuk, a palotából és a bazilikából álló barokk komplexumot építtető Patachich Ádám püspök címere kerül majd oda, mivel az eredeti már nincs meg, így újramodellezik.

A főbejárat fölé viszont már felkerült a latin nyelvű szöveg, amely jelzi, hogy kinek a nevéhez fűződik ez a gyönyörű épületegyüttes.

Hírdetés

Böcskei László megyés püspök beavatott, nem is tudtak a feliratról, de a felújítási munkálatok során szimmetrikus lyukakra bukkantak, majd régi fotók és dokumentumok tanulmányozása nyomán visszaállították az eredeti rézbetűs feliratot. A külső felújítás az érintettek elmondása szerint is 99 százalékban kész, már csak a timpanon és apró nüanszok vannak hátra. Közben kész a külső díszkivilágítás is, így az esti órákban is látszik, és a felújítás előttinél is jóval impozánsabbnak hat a püspöki palota.

A palota kertjét végigpásztázva is nagy az előrelépés nyári ottjártunkhoz képest,

elkészült a kockaköves tér, a fákat szakszerűen visszanyesték, kialakított ösvények várják a látogatókat.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »