Egyre sürgetőbb a helyzet, nagyobb béremelést várnak az állami cégeknél

Egyre sürgetőbb a helyzet, nagyobb béremelést várnak az állami cégeknél

Feltétlenül indokolt a tulajdonosok mielőbbi bevonása az állami cégek jövő évi bértárgyalásaiba – véli a VDSZSZ Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán, aki szerint a legutóbbi 5 százalékos béremelést a versenyszféra meghaladta.

Az állam tulajdonában lévő vállalatoknál munkabéke uralkodott három évig a legutóbbi bérmegállapodás miatt, ez azonban idén lejár – mondta az InfoRádiónak a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás elnöke.

Halasi Zoltán közölte: az érdekképviseletek készek megállapodni a jövőről, és partnerek abban, hogy akár hároméves megállapodás köttessen ismét.

Az állami vállalatoknál a munkaerő-piaci krízis sokkal komolyabb, mert versenypiacon lévő munkáltató bátran emel béreket, hiszen legfeljebb ráterheli a fogyasztókra a költségeket, de az állami vállalat ezt nem teheti meg. Így a tulajdonost, vagyis az államot kell meggyőzni, hogy helyt kell állnia ehelyett – fejtette ki. Halasi Zoltán szerint

elszívják a munkaerőt a versenyszféra cégei, ha nagyobb béremeléseket tudnak kínálni.

A szakszervezeti vezető jelezte, hároméves bérmegállapodásban lehetne megállapodni, de nem biztos, hogy előző megegyezésben szereplő, idei évre vonatkozó 5 százalékos emelés még versenyképes.

Átadják a MÁV csoport vezetőinek a javaslatokat, de Halasi Zoltán szerint jobb lenne, ha az állami vállalatok közös úton járnának a kérdésben, hiszen ha egymásnak lesznek konkurenciái, akkor egymástól szívják el a munkavállalókat, és valahol mindig létszámhiány lesz.

Hírdetés

Hosszú idő nincs a megegyezésre

– emelte ki az érdek-képviseleti elnök, aki szerint sok helyen még nem hajtották végre az idei emelést. Februárban jó lenne, ha legalább megközelítőleg meg tudnának állapodni a következő három évről és a 2019 átvizsgálásáról is.

Még nem szól bele a kormányzat

A Napi.hu azt írta, hogy a MÁV mellett a Postánál, a Volán-társaságoknál, valamint a vízügyi ágazatokban továbbra is súlyos a munkaerőhiány, ezért a szakszervezetek a 2019-re előirányzott 5 százalékos béremelésnél nagyobb mértékű fizetésemelést tartanak szükségesnek.

Az állami cégek szakszervezetei a versenyszférában kiharcolt béremeléseket látva – a győri Audinál erre évre 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelésben állapodtak meg – az elmúlt napokban Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek és államtitkárának, Fónagy Jánosnak írtak leveleket, amelyben háromoldalú – munkaadó, munkavállaló és az állam – bértárgyalást kezdeményeztek.

A tárgyaláson a munkáltatókat a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) – MÁV, Magyar Posta, MVM, vízművek – képviselte. A közszolgáltatást ellátó állami vállalatok maguk tárgyalnak a szakszervezetekkel a 2017-ben kötött, átlagosan 30 százalékos bérfejlesztésről szóló 3 éves megállapodásban aláírt és 2019-re érvényes 5 százalékos béremelés részleteiről – válaszolta a Napi.hu kérdésére a Stratosz. Tehát az állami cégek egyelőre nem kérnek kormányzati segítséget a bértárgyalásokhoz.

A BKV-nál is tárgyalnak

A 2017-ben kötött hároméves bérmegállapodás nem vonatkozik a BKV-ra, ahol azonban szintén nem jobb a helyzet, hiszen még mindig nem tett konkrét ajánlatot a BKV vezérigazgatója a szakszervezeteknek. A munkavállalók két számjegyű emelést szeretnének, ehhez legalább 7-10 milliárd forint plusz forrás szükséges a BKV-nak.

Csütörtökön lesz egy újabb tárgyalási forduló, remélem, hogy most már hallunk konkrét ajánlatot is. Mi korábban 15 százalékos béremelést kértünk – mondta a Napi.hu-nak Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Szerinte nem végtelenül sok túlórával, hanem megfelelő bérekkel kell megbecsülni a dolgozókat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »