Egyre súlyosabb feszültséget okoz a politikai patthelyzet Irakban

Egyre súlyosabb feszültséget okoz a politikai patthelyzet Irakban

Louis Raphaël Sako bíboros, káld pátriárka július 31-én, az ankawai nyári rezidenciájáról küldött közleményében mély aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Irakban politikai patthelyzet van kialakulóban – tájékoztatott a Fides hírügynökség.

Az iraki politikai koalíciók kezdjenek nemzeti konzultációba, hogy véget érjen az a patthelyzet, amely megbénítja az országot, és mindent elsöprő „cunami” veszélyével fenyeget – fogalmazott Louis Raphaël Sako bíboros, káld pátriárka, aki erős képeket használt, hogy jelezze a veszélyt, amelyet a politikai káosz okoz.

Július 31-én, vasárnap a Muktada asz-Szadr vezette síita politikai frakció aktivistái elfoglalták a parlamentet, ahol az október 10-én megválasztott képviselők még mindig nem jutottak dűlőre az államfő személye és az új kormány kérdésében. Az Irán-barát síita pártok aktivistái válaszul demonstrációkat, például ülősztrájkot szerveztek az elfoglalt parlament körül augusztus 1-jén, hétfőn.

Az elemzők és kommentátorok aggodalmukat fejezték ki, hogy a konfliktus a fegyveres milíciák közti erőszakos összecsapássá fajulhat, és polgárháborús állapotokat eredményezhet. „Az ország – jegyezte meg Sako pátriárka július 31-i közleményében, melyet az ankawai nyári rezidenciájáról küldött – parázslik, politikai patthelyzet alakult ki, a munkanélküliek és a nyomorban élők az utcára vonulnak. A helyzet ijesztő, nem szabad késlekedni. A politikai és vallási vezetőknek orvosolniuk kell a helyzetet, mielőtt elszabadul a cunami, amely mindannyiunkat elboríthat.”

Hírdetés

Az iraki pátriárka arra szólított fel mindenkit, szüntessék meg a mélyen rejlő, strukturális okokat, amelyek a káoszt szítják az országban, és mindenekelőtt ismerjék el a politikai és intézményi hivatalok szektariánus elosztásán alapuló politikai rendszer kudarcát. Ez a hozzáállás és az úgynevezett kvótarendszer – hívta fel rá a figyelmet a káld pátriárka – korrupcióhoz és igazságtalansághoz vezetett. Új megközelítési módokat és új módszereket kell találni a hatékony politikai rendszer kialakítása érdekében, amelyben az intézmények az emberek szolgálatára állnak, nem pártérdekeket szolgálnak.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »