Egyre rövidebb a banki feketelista

Egyre rövidebb a banki feketelista

Több mint 11 százalékkal csökkent tavaly a fennálló mulasztások száma a központi hitelinformációs rendszer lakossági alrendszerében.

Jelentősen csökkent 2017-ben a központi hitelinformációs rendszer (KHR) lakossági alrendszerében nyilvántartott mulasztások száma – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. friss adataiból. A társaság statisztikái szerint a múlt hónap végén 1,862 millió mulasztással terhelt szerződést tartottak nyilván a rendszerben, több mint 250 ezerrel – 12,1 százalékkal – kevesebbet az egy évvel korábbinál. Hasonló ütemben, 11,2 százalékkal csökkent tavaly a még fennálló lakossági mulasztások száma is a KHR-ben, és 1,583 milliót tett ki, miközben a megszűnt mulasztásoké 335 ezerről 279 ezerre esett vissza egy év alatt.

A lakossági alrendszerben szereplő szerződések száma 1,73 százalékkal, 9,652 millióra emelkedett 2017-ben. A nyilvántartásban szereplő hitelszerződéseken belül ugyanakkor 13,4 százalékkal, 2,16 millióra emelkedett a már megszűntek száma, miközben a még fennállóké 1,2 százalékkal, 7,5 millió alá csökkent.

A lakossági KHR-ben szereplő természetes személyek száma viszont az elmúlt négy évben lassan, de folyamatosan emelkedett: 2017 decemberében 5,021 milliót ért el, ami 40 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A rendszerben tárolt magánszemélyek száma feltehetően az előttünk álló időszakban is tovább emelkedik majd, miután a hitelfelvételi kedv élénkülésével párhuzamosan a kölcsönszerződéssel érintett háztartások aránya is emelkedik.

A KHR friss adatai összhangban állnak a Magyar Nemzeti Bank hitelintézeti szektorról szóló statisztikáival is. Ezek szerint 2017 harmadik negyedévének végén az 5761,9 milliárd forintnyi minősítési kötelezettség alá tartozó lakossági hitelállomány 12,36 százaléka tartozott a nem teljesítő kategóriába, ami látványos javulás az egy évvel korábbi 19,6 százalékhoz képest. A 90 napon túl késedelmes lakossági hitelekből 490,4 milliárd forintnyi volt a hitelintézeteknél szep­tember végén, ami 8,5 százalékos arányt képezett a teljes portfólióban. Ez szintén jóval kedvezőbb a 2016. szeptemberinél, hiszen akkor még a lakossági kölcsönök 15,8 százaléka volt három hónapos vagy annál is nagyobb csúszásban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »