Egyre rosszabb járványhelyzet – a megoldás a védőoltás

Egyre rosszabb járványhelyzet – a megoldás a védőoltás

Nap mint nap negatív rekordok dőlnek meg – egyre több fertőzöttről, egyre több halálesetről, egyre több kórházban kezelt betegről hallani. A világ legrosszabb járványhelyzete jelenleg Szlovákiában van. Az elmúlt napok híradásai arról szóltak, hogy az egymillió lakosra jutó fertőzések száma alapján összeállított rangsorban sajnos Szlovákia szerezte meg az első helyet. Utánunk Szlovénia következik, a harmadik hely pedig Ausztriáé.

A szlovák egészségügy az összeomlás határán van. A kórházak megteltek koronavírusos betegekkel, az orvosok kimerültek, közülük is sokan megfertőződtek, s nincs erejük, se idejük foglalkozni a nem covidos páciensekkel. Ami halasztható, azzal most nem foglalkoznak, aminek később további súlyos következményei lehetnek. A kritikus állapotban lévő fertőzöttek túlnyomó többsége nincs beoltva. Egyesek szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti az országot.

Szakemberek szomorúan emlékeztetnek: a dolognak nem kellett volna idáig fajulnia, mindez megelőzhető lett volna. Amikor a vírus nálunk is felbukkant, és legelőször teljesen lezárták az országot, az emberek megijedtek az ismeretlen betegségtől, sokan felelősségteljesek és fegyelmezettek voltak, otthon maradtak, betartottak minden óvintézkedést. Kibírtuk és abban reménykedtünk: egyszer vége lesz a korlátozásoknak, hiszen már dolgoznak a vakcinán. A sötét alagút végén ez jelentette a reménysugarat. El is készült a védőoltás, Szlovákia is vásárolt több gyártótól, s tavaly decemberben elkezdtek oltani a Covid-19 ellen. Az oltás ingyenes és a járványügyi szakértők szerint biztonságos. Sajnos a vakcinaprogram nálunk mégis döcögve indult, s még most sem mondható zökkenőmentesnek. Az oltásnak vannak nagyon erős ellenzői, akik egyrészt az esetleges mellékhatásoktól tartanak, másrészt hisznek a különböző összeesküvés-elméleteknek, melyek szerint a betegséget csak azért találták ki, hogy a gyógyszergyártók meggazdagodhassanak rajtunk, másrészt az oltással csipet csempésznek belénk, s így fognak minket figyelni, irányítani. A kórházban szolgáló és életeket mentő orvosok legszívesebben megpofoznák a betegség tagadóit, és ha tehetnék, odaállítanák őket a lélegeztetőgépekre kapcsolt betegek mellé, hogy lássák a szenvedésüket, halálukat.

Hírdetés

A járványügyi szakértők nem győzik hangsúlyozni: a jelenlegi helyzetből az egyetlen emberséges megoldás és kiút a védőoltás. Egyes országokban már kötelezővé tették a koronavírus elleni vakcinát bizonyos csoportok számára, Ausztriában például jövő év elejétől kötelező az oltás – hangsúlyozta Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. Megjegyezte: a témáról szakértők tárgyalnak Szlovákiában is.

Jogi akadálya minden bizonnyal nincs, csak politikai döntésre van szükség. Kérdéses, a mi politikusainknak lesz-e bátorságuk megtenni ezt a lépést.

Mikuláskor tartalmas melléklettel ajándékozzuk meg olvasóinkat, mely címe: Koronavírus-kalauz – Az élet megér egy oltást! Ebben összefoglaljuk a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Noha sokat hallunk a Covid-19-ről, nem biztos, hogyha mi is megfertőződünk, tudjuk, mi a teendő. Összegezzük a tüneteket, a betegség lefolyását, a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat. Megszólalnak olyanok, akik átestek a betegségen, és a kórházakban szolgálatot teljesítő orvosok közül is páran beszámolnak személyes tapasztalataikról. Bizonyos betegségeket jobb megelőzni, mint gyógyítani – ezek közé tartozik a Covid-19 is. A megelőzés egyik leghatékonyabb módja a védőoltás – általánosságban írunk a kötelező és ajánlott védőoltásokról, azok előnyeiről, esetleges hátrányairól. Bemutatjuk a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcinákat, interjút olvashatnak egy fiatal kutatóorvossal, aki részt vett az egyik vakcina kifejlesztésében. Közöljük több szakember véleményét, s bemutatunk pár híres személyiséget, akik beoltatták magukat. Foglalkozunk a vakcinákkal kapcsolatban felbukkant tévhitekkel, összeesküvés-elméletekkel is, és végezetül összefoglaljuk az oltás gyakorlati előnyeit, az aktuális óvintézkedéseket és korlátozásokat, melyek lényege: az oltottak nagyobb szabadságot élvezhetnek az oltatlanokkal szemben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »