Egyre rosszabb hírek jönnek Ecuadorból

Egyre rosszabb hírek jönnek Ecuadorból

Legkevesebb 272 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, 7,8-es fokozatú földrengés Ecuadorban, a sérültek száma pedig meghaladja a 2060-at – közölte sajtótájékoztatóján Rafael Correa államfő, miután olaszországi látogatását megszakítva felkereste a katasztrófa sújtotta térséget.

Az elnök szakértők véleményét idézve azt mondta, hogy az anyagi károk mértéke nem nagy, legalábbis ahhoz képest, amilyen lehetett volna, de a földrengés szörnyű csapást mért az országra, az elmúlt hatvanhét év legnagyobb tragédiáját okozta.

Sokak lehetnek a romok alatt

Correa azt közölte, a mentőcsapatok és tűzoltók most a túlélők felkutatására összpontosítanak, és vannak arra utaló jelek, hogy sokan lehetnek még életben az összedőlt épületek romjai alatt. Hamarosan két mobilkórházat létesítenek a térségben. A mentési munkálatokról készült képfelvételeket az ide kattintva tekintheti meg.

A Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földmozgás a legsúlyosabban Ecuador nyugati, csendes-óceáni partvidékét érintette, de szerte az országban érezni lehetett. Legfrissebb hírek szerint az első, pusztító földrengést 230 utórengés követte. Hat tartományban szükségállapotot hirdettek ki.

A stadionban gyűjtik a holttesteket

Helyszíni jelentések szerint hétfőre virradóra esett az eső a katasztrófa sújtotta térségben, ahol a szabad ég alatt töltötték az éjszakát a túlélők. Kígyózó sorokban álltak az emberek élelemért, ivóvízért és takarókért az epicentrumtól mindössze 14 kilométerre fekvő Pedernales település stadionjánál, ahol sátrakat állítottak fel a halottak elhelyezésére és a sérültek kezelésére. Milton Zárate rendőrfőnök szerint a városban 91 ember halt meg, az épületek hatvan százaléka romba dőlt.

Megszöktek a rabok

Hírügynökségi jelentések szerint a Pedernalestől 180 kilométerre délre fekvő Portoviejóban 130 elítélt megszökött az El Rodeo börtönből, miután leomlottak a falai. Eddig 35-öt sikerült kézre keríteni közülük.

Ecuadorban mintegy 13 500 embert mozgósítottak a biztonsági szolgálatok a közrend fenntartására. Bolívia, Venezuela és Kolumbia katasztrófavédelmi szakembereket és segélyt küldött a bajba jutott országba, Chile és Mexikó is segélyt, szakértő személyzetet ígért. Felajánlotta országa segítségét John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere is. Az ecuadori vöröskereszt nyolcszáz önkéntest mozgósított. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet közölte, hogy Ecuadorba küld egy csapat orvost Kolumbiából.

Japánban is rengett a föld

Az ecuadori előtt néhány nappal, csütörtökön két nagy erejű földrengés rázta meg Japánt. Habár mindkét ország az úgynevezett Tűzgyűrű mentén fekszik, ahol erős és gyakori a vulkanikus tevékenység, az Egyesült Államok földtani kutatóintézete szerint az egymástól ilyen nagy távolságra bekövetkező erős földrengések általában nincsenek összefüggésben egymással. Egy nagy erejű földrengés legfeljebb néhány száz kilométeres távolságon belül válthat ki másik nagy földrengést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »