Egyre népszerűbbek az adventi ablakdíszítések az Ipoly mentén is

Egyre népszerűbbek az adventi ablakdíszítések az Ipoly mentén is

Az idei adventi időszakban is számos településen jelennek meg az adventi naptár egyes állomásaiként kivilágított és kidíszített ablakok. Az Ipoly menti falvakban is egyre népszerűbb e kedves közösségépítő kezdeményezés.

Egyes helyeken játékos versikékkel hívják késő délutánonként ablakkeresésre a falu apraját-nagyját. Más községekben fotókkal és egyéb apróbb információkkal vezetik az aznapi kivilágított ablakokhoz az érdeklődőket.

A másfél ezer lakost számláló Paláston első alkalommal gyúlnak ki a kidíszített családi házak ablakaiban a fények. Mint Gyenes Mária, a palásti adventi ablakok kezdeményezője a Felvidék.ma kérdésére elmondta: „első alkalommal valósul meg a községben ez a kedves kezdeményezés. Minden este fotóval tudatjuk, hogy kinél borul fénybe az aktuális ablak.”

December elsején a községi hivatalban gyúltak fel az ünnepi fények. Ezt követően miden este egy-egy palásti otthon ablaka öltözik díszbe.

A magánkezdeményezés mellett a községi hivatal is rendhagyó módon készül az ünnepekre. A falu központjában álló, mindenhonnan jól látható Palásthy-kastély ablakait díszítették karácsonyi öltözékbe, melyet ki is világítottak.

A kezdeményezés hamar támogatókra lelt Paláston. Mint a koordinátor elmondta: többen is jelentkeztek a szükséges 24-nél. Így advent vasárnapjain két családnál gyúlnak fel az ünnepi fények – magyarázta.

A palásti adventi ablakokat követhetjük az alábbi közösségi oldalon.

Hírdetés

Ipolyhídvégen már hagyománnyá vált az adventi ablakok keresésre. 2021 adventjében szervezték meg első alkalommal. Ipolyhídvégen kis játékos versikék alapján keresik meg az aznapi kidíszített ablakot. A kezdeményezésbe bekapcsolódó családok kis vendégséggel is várják az ablakkeresőket.

Az első napon itt is a községi hivatal ablakait díszítették ki. A vendégvárás mellett a legkisebbeket kézműves foglalkozásokkal is várták a hivatal udvarán.

Az ipolyhídvégi adventi ablaknyitogatást itt követhetik figyelemmel.

Nagyölveden szintén hagyománnyá vált az adventi ablakok keresése. Itt is naponta kapnak rövid útmutatót az adott családi házhoz. A kis versikék, rövid információk alapján kutatják fel 17 órától a feldíszített ablakokat.

A nagyölvedi ablakkeresést a község hivatalos közösségi oldalán követhetik figyelemmel.

Helembán idén is ablakkeresésre hívják a helyieket.  Az Ipoly torkolatánál fekvő Helemba lakossága már advent első vasárnapjától, november 27-től díszíti a kis település ablakait.

A helembai kidíszített ablakok itt tekinthetőek meg.

(PP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »