Egyre népszerűbb a Katona József Színház

Az idei színházi évadot mintegy 119 ezres látogatottsággal zárta a Katona József Színház, amely a színház történetének eddigi legmagasabb látogatószáma.

107 százalékos volt a látogatottság a repertoár előadásokon, ugyanis az idei évadban minden eddiginél többen vártak a teltházas előadások előtt a Katonába járók által évtizedek óta jól ismert állójegyekre. Érdekesség, hogy a színház három játszóhelye külön-külön is minden hónapban 100 százalék feletti látogatottságot ért el.

A színház hétfőn tartotta évadzáró társulati ülését, ahol a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt “PUKK-díjat Szacsvay László kapta a Sirályban nyújtott alakításáért, a Máthé Erzsi-díjat pedig Mészáros Blankának adták át.”

Utóbbi elismerést az egész évadban kiemelkedő munkáért ítélik oda. A díjat Máthé Erzsi tizennégy éve alapította saját erőből, és tartja fenn azóta is. Máté Gábor, a színház igazgatója hangsúlyozta: “figyelemre méltó, hogy egy amúgy is korszakos jelentőségű művész ilyen nagyvonalú gesztust tesz pályatársai felé.”

Az évadban a legtöbbször, 200 alkalommal Pelsőczy Réka lépett színpadra, őt 182 fellépéssel Keresztes Tamás, majd 180-180 estével Dankó István és Takátsy Péter követték. Haumann Péter pedig 22 év után máshol folytatja a pályáját.

A Katona József Színház idei évadának fájó momentuma Kulka János betegsége, aki személyesen nem volt jelen az évadzárón, de videóüzenetet küldött a társulatnak. Máté Gábor elmondta, hogy “mivel a társulat életében rendkívül fontos a színművész művészi ereje és jelenléte, a következő évad tervezése során a jövő évi utolsó bemutatóit egyelőre nem tűzték ki, erre a későbbiekben, Kulka János állapota javulásának függvényében kerül sor. A társulat és a vezetőség egyaránt úgy gondolja, megéri várni néhány hónapot a döntéssel, hogy újra együtt dolgozhassanak vele.”

A Katona idén év elején kutatást végzett, mely során közönsége összetételét, illetve a színházról alkotott véleményét vizsgálták. A felmérésből kiderült: “a Katonát ismerők túlnyomóan pozitívan ítélik meg a színház elmúlt öt évében történt változásokat.”

A Katonával kapcsolatos spontán asszociáció során leggyakrabban a színház emblematikus művészei és előadásai jelentek meg. A rendszeres látogatók legtöbbször egyebek mellett a társulatot, az alkotók egyedi és innovatív látásmódját, a magas művészi színvonalat említették. Sokan jelölték meg a Katona irányába érzett érzelmi kötődést, illetve annak „kedvenc” státuszát.

Behívó és Eltáv

Az Ifjúsági Programról idén Behívó névre keresztelt, és egyben több generációra váltó színházpedagógiai program minden eddiginél több résztvevőt vonzott a színházba. Idén az Autonómia Alapítvánnyal közösen elindították  “az Eltáv elnevezésű közösségi színházi projektet.”

Egy heves megyei cigány szegregátumban, Szúcs bányatelepen dolgoznak a színház szakemberei, művészei, hogy színházi módszerek segítségével változtassanak a szegregátumban élők mindennapjain. A közös munka során budapestiek és szúcsiak együtt élhetik át a színház társadalomformáló, közösségépítő erejét.

A jövő évadról…

A Katona az ősszel kezdődő szezon első hónapjaiban öt bemutatót tart: elsőként szeptemberben Gogol Egy őrült naplója című művét Bodó Viktor rendezi, Keresztes Tamás főszereplésével. Az előadás az Orlai Produkciós Irodával és a Jurányi Inkubátorházzal közösen készül. Ezt követően Ferdinand von Schirach Terror című darabját Dömötör András, A nők iskoláját Moliere-től Ascher Tamás, Ibsen Nóráját pedig Székely Kriszta rendezi. Hegymegi Máté Günter Grasstól A bádogdobot állítja majd színpadra.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Közös produkciók lesznek a Nagyerdei Szabadtéri Színpad és a Madách Színház együttműködésének köszönhetőenBeregszászi és budapesti előadások a Marosvásárhelyi Nemzeti SzínházbanSzínházi próbán szúrtak halálra egy színésztRovatok: KultúraTelepülés: MagyarországCímkék: kultúra, Magyarország, Katona József Színház, népszerűség, magyar színészekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »