Egyre nehezebb a menekültek helyzete

Egyre nehezebb a menekültek helyzete

Az ENSZ daruval osztott segélyszállítmányokat a szíriai menekülteknek a jordániai határon keresztül. Az ammáni kormány egy terrortámadás miatt lezárta a határt, ezért volt szükség az emelőszerkezetre. Közben a görög szigeteken lévő menekülttáborokban egyre rosszabb a helyzet.

Egy hetven méteres daru emelte át az ENSZ segélyszállítmányait Jordániából Szíriába a két ország határán. A szíriai oldalon táborban élő több mint hetvenezer menekült között osztják majd szét az élelmiszert, ruhát, matracokat és mobil tűzhelyeket tartalmazó csomagokat. A jordán kormány egy terrortámadás miatt 2016 nyarán lezárta a határt, azóta nem tudják közvetlenül elérni a segélyszervezetek a szíriai tábort. A segélyszállítmányok hónapok óta állnak.

„Ahogy láthatják, sürgősen próbáljuk eljuttatni a segélyt a tábor lakóinak. Tavaly Ramadan óta nem kaptak semmit, tudjuk, hogy nagyon-nagyon nehéz helyzetben vannak” – mondta Anders Pedersen, az ENSZ segélykoordinátora.

Hírdetés

Ez már Görögország, Számosz szigete, ahol mintegy háromezer menedékérő tartózkodik, pedig hivatalosan csak 700 embernek van hely. A görög kormány elkezdte átszállítani olyan táborokba a beteg, várandós illetve kisgyerekes menedékkérőket, ahol jobbak a körülmények.

„Az anyám beteg, nem tudok itt élni, olyan rossz a helyzet” – mondja egy afgán férfi.

Mintegy tizenötezer menedékkérő várakozik a görög szigeteken, hogy a hatóságok elbírálják a kérelmüket, ami akár 10 hónapig is tarthat. Az országban ugyanis csak azután mozoghatnak szabadon, ha menedékjogot kaptak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »