Egyre nagyobb károkat okoz a gazdáknak a klímaváltozás

Egyre nagyobb károkat okoz a gazdáknak a klímaváltozás

Száraz és forró időszakokat követő özönvízszerű felhőszakadás, jégeső, szélviharok – a klímaváltozás miatt a szlovákiai gazdákat is egyre több veszteség éri. A mezőgazdasági szakmai szervezetek szerint egy hatékony kockázati alap nélkül egyre több gazda kerülhet veszélybe.

Az ország több régiójában még mindig zajló őszi mezőgazdasági munkákkal párhuzamosan egyre több helyről jeleznek tetemes károkat a gazdák. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) épp ezért a múlt héten ismét beindította a káresetek regionális felmérését. Jana Holéciová, a kamara szóvivője lapunknak elmondta: a termelők rendszeresen tájékoztatják majd őket arról, hogy a jégverés, a szárazság, a mezei pockok és az egyéb mezei vadállomány milyen kárt tettek a termésükben. „A kamara azért tér vissza a nagy regionális felmérésekre, mert rengeteg régióban a földeken még mindig kinn van a betakarítatlan termés. A termelők például a kukoricában a szárazságból, vagy a vadkártételből eredő terméskiesést értelemszerűen csakis a teljes begyűjtést követően tudják felmérni” – mondta Miroslav Štefček, az SPPK elnökhelyettese.

Hírdetés

Az SPPK idei első nagy felméréséből kitűnt, hogy a termés mintegy 200 ezer hektárnyi területen ment részben vagy teljesen tönkre, ami a teljes termőterület nagyjából tizede.

A termésbegyűjtésnek két nagy szakasza van Szlovákiában. A nyár folyamán a kalászos gabonaféléket és az olajrepcét, ősszel a szemes kukoricát, a napraforgót, a cukorrépát, a szóját és a burgonyát kell betakarítani. A klímaváltozás jelentős mértékben befolyásolja a mezőgazdasági termelők gazdálkodását, az SPPK ezért egy ágazati kockázati alap létrehozását sürgeti. „Egy ilyen alap nélkül a gazdák egyszerűen nem lesznek képesek továbblépni, ezért jövőre is mindent megteszünk azért, hogy az alap minél hamarabb létrejöhessen” – tette hozzá Štefček.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »