Egyre melegebb hely a Föld

Augusztusban már a 16. egymást követő hónapban dőlt meg a globális melegrekord. A kutatók szerint a 2030-ra a Jeges-tengerről el is tűnhet a nyári jégtakaró, ez pedig a délebbi területek időjárását is befolyásolhatja.

Idén augusztusban immár az egymást követő 16. hónapban dőlt meg a globális havi melegrekord, így ez a leghosszabb rekordidőszak, amelyet a mérések bevezetése, 1880 óta tapasztaltak – közölte kedden az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A január-augusztusi időszak szintén a legmelegebb volt, így 2016 újabb éves melegrekordot dönt a tavalyi után.

2030-ra eltűnhet a nyári jégtakaró

Az általános felmelegedés folytatódásának másik jele az északi-sarki jégtakaró felszínének zsugorodása volt, amely 23,1 százalékkal, illetve 1,6 millió négyzetkilométerrel volt kisebb, mint az 1981 és 2010 közötti évek átlaga – közölte a NOAA.

1978 – a műholdas megfigyelések kezdete – óta ez a negyedik legkisebb a jégtakaró.

A kutatók szerint a Jeges-tengerről 2030-ra eltűnhet a nyári jégtakaró, amely érintheti a futóáramlatokat és befolyásolhatja a délebbi területek időjárását is.

Egy fokkal volt melegebb

A szárazföld és az óceánok átlaghőmérséklete augusztusban 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a múlt évszázad átlaga (15,6 Celsius-fok), ami azt jelenti, hogy 137 éve most volt a legmelegebb augusztus, 0,05 fokkal melegebb, mint tavaly augusztusban.

Az augusztusi hőmérséklet igen közel volt a júliusihoz, amely szintén meghaladta a valaha mért legmagasabb havi hőmérsékletet.

2016 első nyolc hónapjában az óceánok és a szárazföld felszínének hőmérséklete 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a 20. századi átlag (14,1 Celsius-fok), 0,16 Celsius-fokkal haladva meg a 2015. évi január-augusztusi előző rekordot – tette hozzá a NOAA.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Rossz hír a globális felmelegedés frontjárólNézze, itt a globális felmelegedés újabb jele: kis tavak jelentek meg az AntarktiszonA 31 évnél idősebbek tudják csak igazán, milyen a globális felmelegedésRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomáy, kutatás, klímaváltozás, melegedés, Föld, globális melegrekordForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »