Egyre koncentráltabb a drogériák piaca

Egyre koncentráltabb a drogériák piaca

A három nagy drogérialánc együtt csaknem 90 százalékos részesedést szerzett a mintegy 250 milliárd forintos hazai illatszer-kiskereskedelemben, miközben az iparág kisebb szereplői lényegében láthatatlanná váltak.

Az elmúlt évben 696 vállalkozás foglalkozott Magyarországon illatszer-kiskereskedelemmel a Nemzeti Cégtár adatai szerint,

együttes árbevételük 228 milliárd forint volt, az előző évinél 33-mal kevesebb cég ért el 26 milliárd forinttal kisebb forgalmat. A szektor 2,7 milliárdos nyeresége teljes egészében eltűnt, az alkalmazottak száma azonban megmaradt a 8600 fős szinten.

Várakozások szerint az idén a piac nagysága újra elérheti a 2016-os 250 milliárd forintot, ami elsősorban a három vezető szereplő, a DM, a Rossmann és a Müller növekedésével magyarázható. Az említett láncok eddig is dinamikusan bővültek, de a kedvező makrogazdasági környezetből fakadó többletfogyasztás már akkora pluszbevételt hoz nekik, ami ellensúlyozhatja a kisebb piaci szereplők fokozatos lemorzsolódását. Utóbbiak főként azért szorulnak ki, mert

a beszerzés és a logisztika terén nem versenyezhetnek a nagy láncokkal, amelyek ráadásul a változó fogyasztói igényekre reagáló termékbevezetésekkel még inkább maguk felé billentették a mérleg nyelvét.

A piacvezető DM például a 2017 októberétől 2018 szeptemberéig tartó üzleti évben 10 százalék feletti növekedéssel 103 milliárd forintos árbevételt ért el. A múlt hónapban zárt esztendő több változást is hozott a 262 tagú hálózatban, például hét-hét boltot nyitottak, illetve újítottak fel, kilencet bővítettek, 18-nak pedig az üzletképét frissítették.

Hírdetés

A vállalat 2887 dolgozót foglalkoztat, közülük 404-en legalább 15 éve, 85-en több mint húsz éve dolgoznak a Magyarországon 1992 óta jelen lévő vállalatnál. A január végén indult webshopban már 9000 termék érhető el, az átlagos kosárérték a hagyományos bolti vásárlások háromszorosa. Az eddigi rekordot egy 199 ezer forintos bevásárlás tartja.

Már 1022 településre szállítanak ki, az online rendeléseknél a pelenka, a papír, a bébiétel, a babaápolási termékek, a konvencionális élelmiszerek és az állateledelek a legkeresettebbek.

A GDPR uniós adatvédelmi rendelettel összefüggésben hűségprogramját is megújította a DM. Míg a társaság a korábbi változatnál kilenc év alatt gyűjtött 1,3-1,4 millió tagot, addig az új törzsvásárlói programban fél év alatt csaknem egymillió tagja lett. A saját márkás termékekből származó bevétele 16 százalékkal nőtt, a lánc 3800-féle árucikket kínál. Száz forintból harmincat költenek a vásárlók ezekre a termékekre.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »