Egyre kevsebb párt akar kormányt alakítani Ficóval

Radoslav Procházka, a szlovák Háló (Siet) párt vezetője és Bugár Béla a Most–Híd vegyes párt elnöke is elutasította szerdán, hogy részt vegyen azon az egyeztetésen, amelyre a kormányalakítással megbízott Robert Fico hívta őket.

Arról, hogy a Háló és a Most–Híd vezetői elutasították a hét végi parlamenti választáson győztes Irány–Szociáldemokrácia elnökének meghívását, elsőként a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be Fico pártjának sajtószóvivőjére hivatkozva. Bugár Béla már hétfőn, a Most–Híd párt elnökségi ülése után közölte: pártja úgy döntött, hogy nem ül tárgyalóasztalhoz.

Robert Fico szerdán délelőtt vette át a kormányalakítási megbízatást Andrej Kiska szlovák államfőtől, a megbízatás jövő péntekig szól. Az ügyvezető szlovák kormányfő úgy nyilatkozott, hogy először összeállítja azoknak a pártoknak a listáját, amelyekről úgy véli, hogy van értelme tárgyalóasztalhoz ülni velük, majd várhatóan még szerdán elkezdik az első egyeztetéseket a kormányalakításról.

„Először megszólítom őket, s ha nem mutatnak érdeklődést a találkozó iránt, akkor azt tiszteletben fogom tartani” – nyilatkozott Robert Fico. Megjegyezte: „Nincs sok alternatíva.” Fico pártjának a szombati voksoláson a szavazatok 28,28 százalékát sikerült megszereznie, ami 49 parlamenti mandátumot jelent. Ez mintegy harmadával kevesebb, mint amennyivel jelenleg Ficóék a 150 fős pozsonyi parlamentben rendelkeznek, és nem teszi lehetővé számukra, hogy önállóan alakítsanak új kormányt.

Egyeztetések

Szlovákiában a stabil kormány létrejöttének előfeltétele az Irány és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) együttműködése – jelentette ki Robert Fico, a múlt hét végi szlovák parlamenti választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia elnöke Pozsonyban szerdán, miután az új szlovák kormány megalakításának lehetőségeiről egyeztetett Andrej Dankóval, az SNS elnökével.

“Ez egy kezdeti találkozó volt, amelyet továbbiak kell, hogy kövessenek” – idézte Robert Fico véleményét a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A megbízott kormányfő kifejtette: az egyeztetés során több kérdésben közös álláspontot képviseltek, a megmutatkozó különbözőségeket pedig a két fél kölcsönösen tiszteletben tartja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »