Egyre kevesebben uzsoráznak az országban

Visszaszorulóban van Magyarországon az uzsorázás a legfrissebb hivatalos adatok szerint – olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a napilapot arról tájékoztatta, hogy az elmúlt években egyre kevesebb alkalommal kellett nyomozni tisztességtelen kölcsönzés miatt. 2012-ben még 378 uzsoraügyet zártak le országszerte, 2013-ban pedig 320-at, egy évvel később 125-re csökkent az esetek száma, majd a mérséklődés tovább folytatódott. Tavaly 87 ügyet rögzítettek, idén pedig ennél is alacsonyabbra süllyedhet az esetszám: az idei féléves statisztika mindössze 11 már befejezett ügyről árulkodik.

A kormányzati lépések elérték céljukat, ennek bizonyítéka, hogy a korábbiak töredékére esett az uzsoraügyek száma, a változás látványos – kommentálta az adatokat a lap érdeklődésére a KDNP alelnöke. Rétvári Bence úgy fogalmazott: az uzsorázás a szegényebb, kiszolgáltatott rétegeket fenyegető egyik legveszélyesebb társadalmi-bűnügyi jelenség, visszaszorítása pedig csak összetett intézkedésekkel lehetséges.

A politikus rámutatott: a Büntető törvénykönyv 2011-es módosítását követő években a korábbiaknál több elkövető került rács mögé. A lebukás valós lehetősége sokakat elrettenthetett, így az elfogott uzsorások egy részének helyére nem léptek újabb elkövetők.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »