Egyre kevesebb a munkaerő közvetíő

Egyre kevesebb a munkaerő közvetíő

Miközben a hazai munkaerőpiac több szegmense is fokozódó létszámhiányról számol be, egyre fogynak a munkaerő közvetítéssel foglalkozó cégek, a szektorban dolgozók száma pedig felére csökkent az elmúlt öt év alatt – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

Folyamatosan csökken a fő tevékenységként munkaerő közvetítéssel foglakozó vállalatok száma, amíg 2012-ben több mint 1000 darab volt belőlük, addig tavaly már csak 820 ilyen profilú cég működött hazánkban. Ezzel párhuzamosan a hazai munkaerő közvetítők cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, jóval magasabb, mint az országos átlag (11-12 százalék). Ez azt mutatja, hogy a működő cégek számához viszonyítva relatíve nagyon magas a különböző okokból megszűnt, vagy profilt váltott vállalkozások és az újonnan alapított cégek száma – írja közleményében az Opten.

Árbevétel tekintetében a 2013-2015 közötti bővülést a rákövetkező évben egy enyhe csökkenés követte. Az utolsó lezárt üzleti évben a szektor szereplői összesen 41 milliárd forint árbevételről számoltak be.

A fogyatkozó munkaerő kiközvetítés nehézsége mellett a piac szereplőinek saját alkalmazottaik számának csökkenésével is meg kell küzdeniük. Amíg 2012-ben még több mint 14 000 főt foglakoztattak a hazai munkaerő közvetítők, 2017-ben ez a szám megfeleződött és már csak 7280 alkalmazott dolgozik ilyen profilú vállalkozásnál.

Hírdetés

Az Opten közleményében megjegyezte, optimizmusra csak az adhat okot, hogy a csökkenő cégszám mellett, 2016-2017 vonatkozásában újra megindult a dolgozó létszám növekedése.

Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a vizsgált 6 év vonatkozásában a felszámolások aránya összességében csökkenő tendenciát mutat (2012-ben 6,01 százalék, 2017-ben 1,34 százalék) és a végrehajtások aránya is 2013 óta 9 százalék alá csökkent.

Földrajzi megoszlás tekintetében nyomasztó a fővárosi cégek túlsúlya. A tavalyi évben a működő munkaerő közvetítők 57,8 százaléka végezte tevékenységét Budapesten. A fővárosi cégek foglakoztatják a szektor munkavállalóinak 67,63 százalékát. Az sem meglepő, hogy a főváros után Pest megyében működik a legtöbb ilyen profilú vállalkozás, míg a többi megye messze lemaradva követi őket.

A szektor szereplői előtt álló legnagyobb idei feladat minden bizonnyal az új általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR) történő megfelelés biztosítása lesz, mivel az ilyen profilú cégek jelentős mennyiségű személyes adatot kezelhetnek tevékenységük jellegéből adódóan. Mivel a szabályozási rendszer igen összetett, és a szabályok be nem tartása jelentős anyagi következményekkel járhat, (akár 20 millió eurós bírság is kiszabható), ez nagyobb, elsősorban adminisztratív terhet ró a jövőben a hazai munkaerő közvetítő vállalkozásokra – zárja közleményét a céginformációs szolgáltató.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »