Egyre kedveltebb a népviselet: 2575 személy regisztrált Csíksomlyón

Egyre kedveltebb a népviselet: 2575 személy regisztrált Csíksomlyón

Több ezren látogattak ki idén az Ezer Székely Leány Napjára a csíksomlyói nyeregbe – számol be Iszlai Katalin a szekelyhon.ro-n. A regisztrációs adatok alapján 1775 népviseletbe öltözött leány és pontosan 800 legény jelent meg népviseletben.

A két Somlyó-hegy közötti nyeregben a néptánccsoportok bemutatói előtt ünnepi beszédek hangzottak el. Többek között Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is szólt az ünneplőkhöz. „Itt nálunk a legnagyobb a vallási elkötelezettség és elhivatottság, itt még mindig tele vannak a templomok, fontosak az ünnepek, fontos a keresztség, az elsőáldozás, a bérmálás, a házasság ünnepe. Ezért vagyunk ma itt, ezért lehetünk itt, mert nekünk ez az érték még megmaradt, megtartottuk.”

Böjte Csaba ferences szerzetes is meleg szavakkal szólt a jelenlevőkhöz, majd felkérte a 99 éves Antal atyát, hogy ossza meg érzéseit az ünneppel kapcsolatosan – hisz ő részt vett az első ilyen rendezvényen 1931-ben.

A jövő évi rendezvényen a házigazda Tusnádfürdő lesz, ugyanis a lakosság számához viszonyítva onnan jelentek meg legtöbben népviseletben a találkozón – írja a szekelyhon.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »