Egyre jobban növekszik az illegális üzemanyagpiac Ukrajnában

BelföldUkrajna

Szakértők elmondása szerint az üzemanyagpiac körülbelül egyharmada illegális, és megvan az esélye annak, hogy ez az arány még tovább fog növekedni – jelentette ki az Ukrán Nemzeti Hírügynökségnek adott exkluzív interjújában Hennagyij Rjabcev kőolajipari szakértő.

„Az illegális piac azokból az élőállítókból áll, akik az üzemanyagot kisebb kapacitású vállalataik révén nyerik, akik nem tartsák be a teljes előállítási technológiai szabványokat, és az így előállított üzemanyag nem felel meg a technológiai előírásoknak. Az illegális piac olyan kereskedőkből áll, akik csempészett üzemanyagot értékesítenek, akik az értékesített üzemanyag után nem fizetnek teljes mértékben adókat és járulékokat. Az illegális benzinpiac mérete az utóbbi években fokozatosan növekszik azáltal, hogy nincsenek átlátható, és mindenki számára érthető szabályok ezen a piacon, nincsen az állam oldaláról megfelelő ellenőrzés az értékesített üzemanyag minőségét illetően. Mindezek a hiányosságok vezetnek az illegális piac méretének a növekedéséhez.” – mondja a szakértő.

Rjabcev hozzátette, hogy az illegális üzemanyagpiac mérete a közeljövőben abban a mértékben növekedhet, amilyen arányban fog növekedni a legálisan működő benzintöltő kutakra nehezedő adminisztratív nyomás: “Vannak olyan félelmek, hogy a közeli hónapokban a fekete benzinpiac mérete növekszik majd, mivel az állam általi nyomás csak azokra a vállalatokra nehezedik, akik legálisan működnek és dolgoznak. Azokra a vállalatokra, akik nem fizetnek teljes mértékben adókat és járulékokat, az állam nem is nagyon fordít figyelmet annak ellenére, hogy rengeteg példa és bizonyíték van arra, hogy nem tartsák be a szükséges előírásokat.”

A szakértő előrejelzései alapján az illegális piac legkevesebb 50 százalékkal növekedhet.

Korábban az üzemanyag forgalmazók szövetsége közölte, hogy a piac az utóbbi két évben 35 százalékos forgalmat veszített.

„ Igen, 35 százalékos forgalomveszteséggel kellet szembenéznünk amiatt, hogy növekszik az illegális piac, a számla nélküli kereskedelem, a gáztöltő kutak, amelyek úgy szaporodnak, mint a gomba és semmilyen hivatalos papírjaik nincsenek, ez pedig egyáltalán nem érdekli a Monopólium ellenes bizottságot és a hivatalnokokat, akik csak a törvényesen működő kutak számláit és árait ellenőrzik.” – mondta Leonyid Koszjancsuk, az ukrán Kőolajtermékeket Forgalmazók Egyesületek Szövetségének az elnöke.

Hozzátette, hogy a Monopólium ellenes bizottságnak éppen azokkal szemben vannak követelései, akik fizetik az adókat és fejlesztik az üzletágat.

„Azokat pedig, akik minőségtelen üzemanyaggal kereskednek, engedélyek és kasszagép nélkül dolgoznak a töltőállomásokon, senki nem vonja felelősségre.” – tette hozzá a szakértő.

Az üzemanyag ára azoknál a kereskedőknél, akik import termékkel dolgoznak 8 százalékkal, a hazai termékkel kereskedőknél pedig 13 százalékkal növekedett.

View the full image Egyre jobban növekszik az illegális üzemanyagpiac Ukrajnában Forrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »