Egyre jobb: Martin Schulz lehet Merkel szocialista kihívója

A német szociáldemokrata párt (SPD) egyre több befolyásos politikusa támogatja, hogy ne a pártelnök Sigmar Gabriel legyen a párt kancellárjelöltje a 2017 szeptemberében esedékes szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, hanem Martin Schulz, az Európai Parlament SPD-s elnöke – értesült a Der Spiegel című német hírmagazin.

A hetilap szombaton megjelenő számához készült összeállításból pénteken előzetesen ismertetett részletek szerint irányzatokon és tartományi szervezeteken átívelő egység formálódik azzal a céllal, hogy ne az esélytelennek tartott Sigmar Gabriel legyen a szociáldemokraták országos választási listájának vezetője jövőre. A Der Spiegel szerint a “Csak Gabrielt ne! mozgalom” sikere Martin Schulzot emelheti fel, és akár még októberben eldőlhet, hogy az EP mostani elnöke lesz-e az SPD kancellárjelöltje.

Sigmar Gabriel az utóbbi hetekben több nyilatkozatban, interjúban jelezte, hogy az SPD jövő tavaszig ráér kancellárjelöltet állítani. Megjegyezte: azért sincs ok a sietségre, mert a kancellári tisztség elnyerésére esélyes másik erőnek, a jobbközép CDU/CSU pártszövetségnek sincs még jelöltje. A németek 44 százaléka Angela Merkelre szavazna, és 16 csupán százaléka választaná Sigmar Gabrielt, ami 28 százalékpontos lemaradást jelent.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »