Egyre inkább belakja a város tereit az irodalom: a Kolozsváros – Irodalmi kalauz szerkesztői a kötetről

Egyre inkább belakja a város tereit az irodalom: a Kolozsváros – Irodalmi kalauz szerkesztői a kötetről

Kortárs írók, költők a kincses városhoz kötődő írásait tartalmazza a Kolozsváros – Irodalmi kalauz című kötet, amely nemrég látott napvilágot a Jelenkor Kiadónál. A könyv szerkesztőivel, Balázs Imre Józseffel és Daray Erzsébettel, valamint illusztrátorával, Bartos-Elekes Zsomborral beszélgettünk. A kiadványt augusztus 22-én mutatják be a Kolozsvári Magyar Napokon.
– Nemrég látott napvilágot a Jelenkor Kiadónál a Kolozsváros – Irodalmi kalauz című kötet, amelynek szerkesztői vagytok. A kortárs magyar irodalom elismert nagyjainak és kevésbé ismert, de tehetséges fiataljainak a műveiből közöl válogatást. Harminc szerző írásait tartalmazza, versek, novellák, regényrészletek sorakoznak egymás mellett, az összekötő kapocs értelemszerűen a helyszín, Kolozsvár. Mi volt a fő szerkesztői elv, milyen szempontok alapján válogattátok a szerzőket, szövegeket?

– Balázs Imre József: Mivel Daray Erzsébet alapötlete, amellyel megkeresett, az volt, hogy az irodalmi szövegek térképrészletek társaságában jelennek majd meg,

Ez máris olyasvalami, ami irodalmi szövegek esetében nem magától értetődő: sok olyan író, költő van, aki nem köti saját szövegeit beazonosítható, megnevezett helyekhez.

Bodor Ádámtól épp ezért kellett A börtön szaga című beszélgetőkönyvből részletet választani, mert a regényeiben, novelláiban nincsenek kolozsvári helyszínek. A másik szempont már menet közben, némi mérlegelés után alakult ki:

– Daray Erzsébet: Engem leginkább Bartos-Elekes Zsombornak Kolozsvár régi térképeiről szóló tanulmánya inspirált. Rádöbbentem, hogy a térképészek (a régiek kiváltképpen) valójában mesteri rajzolók, bizonyos értelemben képzőművészek. Precíz előírásokat követve a valóságot, ha úgy tetszik, az igazságot közvetítik számunkra. Ez művészet.

Hírdetés

Az utóbbi időben több olyan jelentős mű született, ami megidézi Kolozsvárt. Elkezdett érdekelni, hogy kik és hogyan írnak a városról. Tudtam, hogy Balázs Imre József személyében olyan szerkesztőtársam lesz, aki megbízhatóan egészíti ki kedvenc szerzőim sorát olyanokkal, akik a kortárs magyar irodalmi életben megkerülhetetlenek.

– Kolozsvárt megannyi szempontból meg lehet közelíteni egy irodalmi szövegeket tartalmazó kötetben, született már kötet például a város ihlette versekből is, és a régebbi irodalmi szövegeket is gyűjtötték már össze egy könyvbe. Mennyiben hiánypótló, miben nyújt újat az olvasónak a most megjelent irodalmi kalauz, a kortárs irodalmi szövegeken keresztül történő megközelítés?

– B. I. J.: Természetesen átlapoztam a válogatás során a már megjelent Kolozsvár-könyveket és tematikus folyóiratszámokat. Izgalmasnak találtam, ahogy

Az irodalom egyre inkább belakja azokat a tereket is, amelyekhez korábban kevesebb kulturális jelentés kapcsolódott, ez mindenképp újdonság a könyvben. De ha valaki a Mátyás-szobrot, Farkas utcát, Jókai utcát keresi a könyvben, azokat is meg fogja találni.

– D. E.: A könyvben van egy játék: a térképek nézegetésétől eljutunk a szövegekig, illetve a szövegek olvasása a térképek tanulmányozására késztet.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »