Egyre igényesebbek a szlovákiai vásárlók

Egyre igényesebbek a szlovákiai vásárlók

A vásárlók számára évről évre fontosabb a minőség. Míg korábban a többség szinte kizárólag az árak alapján tájékozódott, a legfrissebb felmérések szerint ma már minden második vásárló számára a minőség van az első helyen, ami persze nem jelenti azt, hogy az árakat már egyáltalán nem figyelnénk.

„A felmérésünkben részt vevő fogyasztók nagyjából fele állította azt, hogy a vásárlás során a minőséget tekinti az elsőrendű szempontnak, a negyedük továbbra is elsősorban az ár alapján dönt, és csak a tizedük vallja azt, hogy számára a termék származási helye a legfontosabb kritérium” – nyilatkozta Rastislav Kočan, a GfK Slovensko piackutató társaság kereskedelmi igazgatója a legújabb felmérésükre hivatkozva.

Hírdetés

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ma már a nagy többség számára az ár egyáltalán nem fontos. Épp ellenkezőleg, amellett, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelünk a minőségnek, továbbra is figyelünk az árakra is. A Stem/Mark piackutató felmérése szerint az emberek több mint háromnegyede továbbra is alaposan felméri az árakat, mielőtt valamit megvásárolna, és csak a megkérdezettek egy százaléka állítja azt, hogy számára az ár egyáltalán nem fontos. „A legtöbben persze elsősorban a drágább termékek, így például az elektronikai cikkek, háztartási gépek, bútorok esetében néznek utána alaposan az árnak” – tette hozzá Jaroslav Ondrušek, a Home Credit elemzője. A megkérdezettek 85 százaléka a nagyobb vásárlás előtt az internetes ár-összehasonlító oldalakon vagy közvetlenül a cégek honlapjain keresztül tájékozódik, a kétharmaduk figyeli az üzletláncok szórólapjait is, nagyjából a felük pedig több üzletet is felkeres, mielőtt meghozná a végleges döntést. „Számítógépet, mobiltelefont vagy tévékészüléket ma már a lakosság alig 5 százaléka vásárol úgy, hogy előtte nem hasonlítja össze az árakat” – mondta Ondrušek. A szlovákiai háztartások havi kiadásainak a nagy része ugyan élelmiszerekre megy el, ennek ellenére ezek árát a megkérdezetteknek csupán a 60 százaléka figyeli. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »