Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás

Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás

Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.

Varga Judit igazságügyi miniszter beszél az Áldozatsegítő Központok év végi budapesti konferenciáján 2022. december 6-án. MTI/Bruzák Noémi

Hírdetés

Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.

2021. januárig az áldozatsegítő rendszer úgy működött, hogy a segítők csak akkor kapták meg az érintettek adatait, ha azok kezdeményezték ezt. Ekkor változtatták a rendszeren, és már a feljelentéskor felajánlották az érintettnek, hogy továbbítják adatait az áldozatsegítőknek. Tavaly novemberben újra módosították a szabályokat: azóta automatikusan továbbítják az adatokat, ha az az érintettek nem tiltják le őket – közölte.
   
Az új rendszer robbanásszerű változást hozott: míg 2022 januárjában 357 áldozat adatait kapták meg, addig októberben már 965-ét – tette hozzá.
   
A közvetlen elérés érdekében informatikai fejlesztés zajlik, amelyben az áldozatsegítő szakrendszer és a rendőrségi Robotzsaru között könnyebbé válik az adatok átadása – közölte.
   
Idén 21 ezer áldozat jelent meg az áldozatsegítő rendszerben, szemben a tavalyi 18 ezerrel – mondta a miniszter.
   
A 24 órán át működtetett áldozatsegítő vonal mellett megduplázódott a központokban személyesen megjelenők száma: idén már meghaladta 10 500-at.
   
Az állami kárenyhítésről szólva közölte: az elmúlt három évben folyamatosan növekedett a kifizetett támogatások száma, 2020-ban 47 millió forintot, 2021-ben 68 millió forintot, idén novemberig pedig 100 millió forintot fizetett ki a szolgálat.
   
Hangsúlyozta: időarányosan tartják az eltervezett bővítést, és el fogják érni, hogy 2025-ben minden megyében legyen áldozatsegítő központ vagy egy pont, ahol a rendőrség révén tudnak segítséget nyújtani az áldozatoknak.
   
2010 óta a kormány kiemelt feladatként tekint arra, hogy a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények káros hatásait is csökkentse, valamint a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichológiai és anyagi sérelmeit enyhítse. Cél, hogy a krízishelyzetbe került emberek védtelenségét csökkentsék, kiszolgáltatottságukat enyhítsék – tette hozzá Varga Judit.
   
Elmondta: tárcaközi munkacsoportot hoztak létre, és folyamatosan bővítik az együttműködő partnereik körét.
   
Idén 46 együttműködési megállapodást kötöttek állami, egyházi és civil partnerekkel; ezáltal 130-ra bővült az együttműködő szervezetek száma – tette hozzá a miniszter.
   
Megemlítette a nagyvállalatokkal kötött megállapodásokat, amelyek azt segítik, hogy eljusson az információ az emberekhez: ha szükségük van segítségre, kaphatnak.
   
Szólt arról is, hogy az év végéig valamennyi áldozatsegítő központot ellátják a Világjáték nevű játékterápiás eszközzel, amelyet az ünnepségen három központnak adott át.
   
Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese felidézte: 1999-ben mintegy 200 áldozatot tudtak az áldozatsegítés rendszerébe terelni, idén csak a rendőrség oldaláról 5670-et.
   
Közölte: 2010-ben csaknem 429 ezer, 2021-ben pedig 142 ezer bűncselekményt regisztráltak; idén ez a szám 138 ezer. Az emberölések száma 2010-ben 306, tavaly 151 volt, a testi sértések száma 14 391-ről 6779-re, a lopások száma 185 068-ról 40 831-re, a rablások száma 3385-ről 543-ra mérséklődött 11 év alatt. A regisztrált felderített elkövetők száma 2010-ben 119 816, tavaly 126 674 volt, ami a rendőrségi munka hatékonyságnövekedését mutatja, a sértettek száma pedig 245 677-ről 84 274-re csökkent.
   
Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára a kormányhivatalok és az áldozatsegítő központok együttműködését méltatta.
   
A kormányhivatalok az érdekérvényesítés erősítésével, azonnali pénzügyi segéllyel, megfelelő feltételek esetén védett szálláshely biztosításával, állami kárenyhítéssel tudják segíteni az áldozatokat – mondta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »