Egyre gyakrabban támad a fenevad, de nincs mit tenni

Egyre gyakrabban támad a fenevad, de nincs mit tenni

Székelyföldön egyre nagyobb veszélyt jelent a barna medve, alig akad olyan Hargita megyei település, ahol ne garázdálkodott volna. A Székelyudvarhelyhez közeli Etéden nemcsak a sertések, de a frissen érő gyümölcsök illata is vonzó a vadállat számára. Alig van olyan éjszaka, hogy be ne látogasson valamelyik portára. Kilőni azonban csak kivételes esetekben lehet, a barna medve ugyanis védett állat.

Etéden pár nappal ezelőtt több tucat szétmarcangolt sertéstetemet hagytak maguk után a medvék. A történtek után Szőcs László polgármester kérvényt is írt a román környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben kéri a veszélyes egyedek kilövetését. A hivatalos válaszra azonban heteket, de az is lehet, hogy több hónapot kell várni.

„Letépi a kerítést, mászik fel a fára, az ágakat töri le és eszi le a szilvát” – mesélte egy helybéli asszony. Az idős házaspár éjszakánként tüzes fáklyával próbálja elűzni a hatalmas állatot.

Etéd polgármestere attól tart, hogy ha nem kapják meg idejében a kilövési engedélyt, akár emberi áldozatot is követelhet a mindennapos medvetámadás. Addig éjszakánként a vadászok is segítenek a fenevadak elűzésében és riasztólövésekkel próbálják távol tartani a gazdaságoktól a medvéket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »