Egyre feszültebb a helyzet

Egyre feszültebb a helyzet

Barack Obama egy nappal lerövidíti európai útját, és a jövő hét elején Dallasba utazik, ahol öt rendőrt öltek meg orvtámadásokban. A 25 éves gyilkost szomszédai rendes embernek ismerték, házában azonban fegyverarzenálra bukkantak. A pénteki merénylet óta egyre feszültebb a helyzet, már 3 államban is rendőrökre támadtak. A rendőri túlkapások elleni indulatok azután váltak hevesebbé, hogy a héten 2 nap alatt 2 afroamerikai férfit is lelőttek a rendőrök, intézkedés közben.

A rendőrség vizsgálata szerint egy 25 éves volt katona volt a magányos tettes. Micah Johnson állítólag kijelentette: fehéreket akart ölni a feketék elleni rendőri erőszak miatt tiltakozó tüntetésen, egy háztetőről célzott a célpontjaira. A támadásban 7 másik rendőr és 2 civil is megsebesült. A tettest végül egy közeli parkolóházban kerítették be, és az órákig tartó tárgyalás végén, tűzharcban lelőtték. Lakásának átkutatásakor bombakészítéshez való eszközöket, alapanyagokat, fegyvereket, lőszereket, golyóálló mellényeket és taktikai feljegyzéseket találtak.

Az orvlövész szomszédja szerint a férfi korábban nem volt ellenséges a fehérekkel szemben.

„Hallottam, hogy azt mondták, gyűlölte a fehéreket. Dehát én is fehér vagyok, és egyszer be is hívott a házába. De nem tudom, azóta mi történhetett, biztos, hogy a louisianai és minnesotai történtek miatt volt. Szerintem rendes srác volt, egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt tette” – mondta a szomszéd.

A dallasi rendőrség épülete előtt virágokat hoztak az emlékezők, köztük sokan olyanok, akik részt vettek a tüntetésen is.

„Nagyon rossz érzés, nehéz elhinni, hogy egy békés megmozdulás ilyen szörnyű véget is érhet. Meggyőződésem, hogy különbséget kell tennünk a tüntetéseink és az ehhez hasonló tragédiák között, ezek egyszerűen nincsenek összhangban. Emlékeztetnünk kell mindenkit, hogy csak azért, mert mi az egyenjogúságunkért harcolunk, még nem vagyunk rendőrellenesek. Nem szabad több életet elvenni ezért – jelentette ki egy másik aktivista.

Több amerikai városban pénteken is tüntettek a rendőri erőszak ellen, de olyan is volt, ahol a dallasi lövöldözés miatt lemondták a demonstrációt. A nyugtalanságot azonban jól tükrözi, hogy 3 államban is támadások voltak rendőrök ellen, az elkövetők minden esetben feketék voltak.

Az elnökválasztás mindkét jelöltje elítélte a támadást, Donald Trump és Hillary Clinton is ígéretet tett a helyzet felülvizsgálatára. A jelenlegi elnök, Barack Obama pedig egy nappal lerövidíti európai körútját, és a jövő hét elején Dallasba utazik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »