Egyre elfogadottabb a családvédelmi akcióterv

Egyre elfogadottabb a családvédelmi akcióterv

Az elmúlt félévben a születések száma csaknem 6 százalékkal, a házasságkötések száma pedig 30 százalékkal emelkedett – mondta Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke az InfoRádiónak. Hozzátette: a javuló demográfiai adatok is azt mutatják, hogy sikeres az egy évvel ezelőtt indult családvédelmi akcióterv.

Több tényező alapján is kijelenthetjük, hogy a családvédelmi akcióterv az elmúlt tíz év legsikeresebb családpolitikai programja – mondta az InfoRádióban Fűrész Tünde, a magyar kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet elnöke. Példaként a demográfiai adatokat idézte: már hatodik hónapja egyre több gyermek születik az előző évi adatokkal összevetve, illetve hozzátette, hogy a házasságkötések száma is nagyon jelentősen nőtt az elmúlt évben.

Az elmúlt fél évben 5,6 százalékkal nőtt a gyermekszületések száma és 30 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt a téli és a tavaszi időszakban.

Hírdetés

“A házasságkötések száma ráadásul úgy emelkedett meg, hogy májusban a koronavírus már erősen éreztette a hatását, és akkor jelentősen csökkent az esküvők száma, de még ezzel együtt is elmondhatjuk, hogy az elmúlt fél évben harmadával többen kötöttek házasságot” – tette hozzá Fűrész Tünde.

“Több, mint 200 ezer olyan családról tudunk, amelyik a hét intézkedésből valamelyiket igénybe tudták venni,

és így a családi életükben segítséget kapnak vagy a babaváró, vagy a csok-kölcsönök, vagy akár a bölcsőde-fejlesztés révén” – mondta Fűrész Tünde.

Megemlítette azt is, hogy a közelmúltban megismételték az egy éve is elvégzett reprezentatív kutatást a gyermekvállalási korban lévő magyarok körében, és ebből az derült ki, hogy a családvédelmi akcióterv népszerűsége töretlen, sőt, úgy látják, hogy egyre többen vélik úgy, hogy ez egy hasznos és eredményes program. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek közel 90 százaléka mind a hét intézkedéssel egyetért. “Emellett a tavalyi eredményekhez képest minden mutatónál egyre eredményesebbnek és elfogadottnak tekintik ezt az akciótervet” – tette hozzá Fűrész Tünde.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »