Egyre biztosabb, hogy az MKP nem indul a parlamenti választásokon

Egyre biztosabb, hogy az MKP nem indul a parlamenti választásokon

Az MKP, a Csemadok és az Új Egység is az Összefogás listáját építi.

Hétfőn, az Új Egység meghívásának eleget téve ültek tárgyalóasztalhoz az MKP, a Csemadok, a SZMPSZ, az Összefogás Politikai Mozgalom, a Magyar Fórum, Magyarok Klubja és az Új Egység Mozgalom képviselői.

A találkozóra a parlamenti választásokon közösen induló Most-Híd – MKDSZ képviselői nem kaptak meghívást, tájékoztatta a Körképet az Új Egység Mozgalom sajtószolgálata.

A találkozón a felek annak lehetőségéről tárgyaltak, hogy olyan elvi megállapodás körvonalazódjon, amely reményt ébreszt a felvidéki magyarokban.

„Az elvi megállapodásnak tartalmaznia kell az önkormányzatiság elvének a felvállalását, mert ez a magyarok többségének elvárása. Ne a listaállítás legyen az elsődleges, hanem az alapelvek és a program összeállítása a társadalmi elvárások figyelembevételével” – szögezte le a rendezvény házigazdája, Samu István, az Új Egység elnöke.

Samu szerint amennyiben szervezéstechnikai, vagy egyéb, elvi nehézségek adódnak az Összefogással kapcsolatban, B-tervre van szükség. Ez elmondása szerint lehetne akár az MKP névváltoztatása, és annak listáján való közös indulás.

Hírdetés

Csáky: Az MKP listája adjon teret a magyar összefogásnak, vagy az MKP induljon szlovák koalícióban

Orosz Örs (Összefogás mozgalom) biztosította a jelenlévőket arról, hogy nem kívánnak senkit kizárni a széleskörű összefogásból.

Bárdos Gyula (Csemadok, MKP) elmondta, hogy támogatja az Összefogás új párt megalakulását, és személy szerint is segíti a szükséges aláírások összegyűjtését. Ugyanilyen értelemben nyilatkozott Varga Péter, az MKP szakmai alelnöke is.

A Magyar Fórumot Janits Erzsébet képviselte, aki elmondta, hogy a párt nyitott az összefogásra, és igyekeznek megszólítani a Most-Hídból kiábrándult magyar szavazókat.

A felek között a későbbiekben további tárgyalások várhatók, melyre Samu István elmondása szerint meghívják a Most-Híd azon képviselőit is, akik elhatárolódnak a Bugár Béla képviselte vonaltól.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »