Egymilliónál kevesebb Királyhelmec adóssága

Egymilliónál kevesebb Királyhelmec adóssága

Egymillió euró alá csökkent a tavalyi év végére a bodrogközi település banki tartozása. Ha minden a tervek szerint halad, ezt 2023 tavaszára a városvezetés teljes egészében törleszti.

Balogh Csaba hivatalvezetőtől megtudtuk, 2016 márciusában, a pénzügyek konszolidációját követően a településnek még 1,7 millió euró banki tartozása volt. A korábbi hitelek között volt olyan, amelyet 1,15 százalékos kamattal vettek fel, de olyan is, amelyiknek a kamatai jóval meghaladták a 2 százalékot. Két éve a korábbi hét kölcsönt összevonták, és az egyik pénzintézettel 1,3 százalékos kamatban egyeztek meg. A város a futamidőkön nem változtatott, és az előtörlesztés lehetőségéhet is ragaszkodott. Mivel a tartozást azóta havonta 19 318 euróval – évi 231 816 euróval – törlesztik, mostanra ez 990 620 euróra csökkent. A 150 ezer eurós folyószámla-hitelkereten túl, melyet általában nem használnak fel, jelenleg más banki kölcsöne nincs a városnak, és határidőn túli tartozás sem nehezíti a gazdálkodást.

Hírdetés

A hivatalvezető tájékoztatása szerint 2019-ben a szabadtéri színpad komplex rekonstrukcióját utófinanszírozott projekt keretében oldják meg, egy kb. 600 000 eurós áthidaló kölcsön felvételére biztosan szükség lesz. Ha azonban a projekt költségeivel az előírásoknak megfelelően elszámolnak, ezt a pénzt a fejleszés befejeztével visszakapják. Tavaly a Buzánszky Jenő Sportcsarnok megépítéséhez Királyhelmc 500 ezer euró támogatást kapott a kormánytól, ám mivel ez a beruházás ennél jóval többe kerül, és egylőre más forrásokból hozzájárulások nem érkeztek erre a vélra, a városvezetés egy országos pénzintézettel 1,2 millió eurós kölcsön felvételéről állapodott meg. Ezt a keretet azonban csak azután kezdik meríteni, miután a meglévő félmillió eurót felhasználták. A település vezetése az év második felében megnyitná a sportcsarnokot. Balogh Csaba hangsúlyozta, bár Királyhelmec hitelképessége a jelenlegi pénzügyi helyzetben kiváló, más hosszú távú kölcsönök felvételét nem tervezik. Ha 2019 szeptemberében befejeződik a csatornahálózat építése, és a beruházás során megsérült utak és járdák helyreállítása, akkor valószínűleg komplex járda- és útfelújítás elvégzése is elkezdődhet. Arról, hogy erre mekkora összeget fordítanak, és milyen forrásokból, egyelőre nem született döntés.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »