Egymillióan tüntettek Ban Ki Mun ellen Marokkóban

Az egymilliós létszámot is elérő tüntetés volt vasárnap Marokkóban amiatt, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a minap azt mondta: Marokkó megszállva tartja Nyugat-Szaharát – jelentette az AP hírügynökség.

A demonstrációt a legnagyobb politikai pártok felhívására tartották meg a fővárosban, Rabatban. Marokkó „déli tartományainak” tekinti az ásványkincsekben gazdag területet.

Ban Ki Mun azután tette az inkriminált kijelentést, miután a hónap elején látogatást tett több algériai menekülttáborban, ahol a Nyugat-Szaharában őslakos szahravik élnek.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő a tüntetésre reagálva azt mondta: „Noha az ENSZ-főtitkár elismeri, hogy Nyugat-Szaharával kapcsolatban vannak véleménykülönbségek, meg kell oldani ezt a régóta fennálló vitát, és lehetővé kell tenni, hogy a szahravik visszatérhessenek hazájukba.”

Az ENSZ már évek óta tervez egy a terület függetlenségéről szóló népszavazást.

Nyugat-Szaharát Marokkó annektálta, miután Spanyolország mint gyarmattartó kivonult onnan. Marokkó legfeljebb azt tenné lehetővé, hogy a terület nagyobb autonómiát kapjon, de függetlenséget nem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »