Egymillióan áram nélkül, 900-hoz közelít a halottak száma

Egymillióan áram nélkül, 900-hoz közelít a halottak száma

Haitin már a 900-hoz közelít a halottak száma a Matthew hurrikán után, de az országban dolgozó amerikai nagykövet szerint a végleges szám ennek a duplája is lehet, mert sok településre még mindig nem jutottak el a mentőalakulatok. A Matthew hurrikán a hétvégén az Egyesült Államok déli államaiban pusztít, itt 1 millióan vannak áram nélkül.

Elárasztott utak, kidőlt fák és távvezetékek. a Metthew hurrikán után Floridában. A forgószél az Egyesült Államok atlanti partvidékén halad végig a hétvégén, az útjából 4 államban fél millió embert telepítettek ki. Több, mint 1 millió család otthonában nincs áram, ezért a kárelhárítás is lassan halad. Florida mellett, a Bahama szigeteken is hasonló pusztítás volt.

„Szörnyű vihar volt. Az interneten láttam, hogy más országok még rosszabbul jártak, de itt is elképzelhetetlenül sok eső esett és komoly károk keletkeztek a lakóházakban” – mondja egy nassaui nő.

A pusztítás a nyugati félteke legszegényebb országában, Haitin volt a legnagyobb. Itt még működőképes kormány sincs, ezért gyakorlatilag semmi előkészület nem volt a viharra. Az áldozatok száma az eredeti becslés sokszorosa, de pontos számot legalább a jövő hét közepéig nem lehet mondani. Az ENSZ szerint akkorra tudnak eljutni minden településre. Jelenleg ugyanis több tucat falu csak a levegőből megközelíthető.

„A vihar szörnyű pusztítást végzett, elvitt mindent. A házunk összedőlt, bár eddig is nyomorban éltünk. Minden dokumentumunkat elvesztettük, senkik vagyunk. Eddig semmilyen segítséget nem kaptunk” – mondja egy helyi lakos.

Haitin a legutóbbi, 2010-es földrengésnek 300 ezer halottja volt. Az országban azóta kolera-járvány van, körülbelül 25 ezer halottal. Az orvosok szerint a kolera most az eddiginél is gyorsabban terjed majd, miután a lakóépületek és a kórházak egy része is összeomlott. Az ENSZ és a Vöröskereszt is segélyprogramot ígért, de a 2010-es földrengés után is csak alig 2 milliárd dollárt tudtak összegyűjteni.

„Korábban is azt láttuk, hogy két-három évvel a legutóbbi fölrengés után a nemzetközi elkötelezettség alábbhagyott. Az adományozó szervezetek, partnerországok kihátráltak az együttműködésből, a segítség mértéke folyamatosan csökkent és az ország helyzete a hurrikán nélkül is rendkívül törékennyé vált” – mondta az ország volt miniszterelnöke.

Haitin egyébként jövő héten lett volna elnökválasztás, miután a tavalyi szavazás eredményét megsemmisítették a csalások miatt. Az új elnökválasztást várhatóan csak jövőre tartják meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »