Egymillió jemeni élete múlhat a Vöröskereszt támogatásán

Ideiglenesen üzemanyagot vásárol a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), hogy a szivattyúk működtetéséhez egy hónapig vízzel láthasson el egymillió embert a tengerparti Hodeidában és a hegyvidéki Taíz városban Jemenben – közölte a bizottság szerdán.

Az üzemanyaghiány Jemenben olyan súlyossá vált a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció – jelenleg részben feloldott – blokádja miatt, hogy kilenc városban leálltak a vízművek szivattyúi – közölte Iolanda Jaquemet, az ICRC egy szóvivője.

Jaquement úgy fogalmazott, hogy végső megoldásként az ICRC 750 ezer liter üzemanyagot vásárol.

Az üzemanyaghiány Jemen több más létfontosságú szektorára is hatással van: a köztisztaságra, az egészségügyre, az élelmiszeriparra, nem beszélve arról, hogy az árak a csillagos egekbe emelkedtek.

Az áruszállításhoz, a kórházak generátoraiknak működtetéséhez, vakcinák és gyógyszerek hűtéséhez mind-mind üzemanyagra van szükség – fejtette ki a szóvivő.

http://mno.hu/

Jaquement hozzátette: már több mint egy tucat egészségügyi létesítmény kényszerült felfüggeszteni működését a súlyos vízhiány miatt.

A Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció november 6-án szigorította meg a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, miután az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyverrel is ellátja őket. A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Rijád a hétvégén lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához.

Ezt bár humanitárius szervezetek üdvözöltek, figyelmeztettek, hogy sokkal nagyobb erőfeszítésekre és több árucikkre, köztük egészségügyi eszközökre van szükség. Hodeidába vasárnap 5500 tonna liszt érkezett.

http://mno.hu/

Jemen folyamatosan humanitárius katasztrófával néz szembe azóta, hogy az arab koalíció beavatkozott a 2014-ben kirobbant konfliktusba.

Az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól a háború sújtotta országban, közülük hétmillió már gyakorlatilag éhezik.

Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »