Egymillió fecske hiányzik az országból

Ezzel párhuzamosan egyre több a szúnyog és a légy – de volna megoldás, a madártani egyesület szakértője el is mondja. Számos oka van, de jelenlegi számítások szerint egymillió fecskével kevesebb van, mint kellene – mondta a Nool.hu nógrádi portálnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnökétől tudja. Papp Ferenc hozzátette: a hosszú távon vonuló fecske – amely még a Szaharától is délebbre repül, Közép- és Dél-Afrika felé – igen veszélyeztetett madárfaj. Két dologra kell a vonulás során figyelnie: a klímaváltozás miatt kevesebb a jó pihenőhely, illetve egyre kevesebb a táplálékként számításba jöhető rovar. Ráadásul a vegyszerezett mezőgazdaság sem tesz jót a madaraknak.

Ehhez jön az emberek is leverik a fecskefészkeket a madárürülék miatt. Ha nem történik jelentős változás, akkor 2020-ra eltűnhetnek a fecskék Magyarországról, pedig ezek a madarak jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is. Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg. A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek – erről korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője beszélt.

Hírdetés

Mint mondta, a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette. A szakember a legfontosabb állománycsökkentő tényezőnek nevezte a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítást, -pusztítást, illetve az agrárkemizálást. Orbán Zoltán szerint a második helyen áll a klímaváltozás, és “Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság fecskék iránti toleranciájának csökkenése”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »