Egymillió eurós kenőpénz – bűnvádi eljárás indult a volt román pénzügyminiszter ellen

Több mint egymillió euró értékű kenőpénz elfogadásáért bűnvádi eljárás indult Romániában Sebastian Vladescu volt pénzügyminiszter ellen, miután Klaus Iohannis román államfő jóváhagyta kedden a korrupcióellenes ügyészek erre vonatkozó kérését.

Az ügyészek hat nappal ezelőtt kérvényezték az elnöktől, hogy hagyja jóvá a Vladescu elleni bűnvádi eljárást, ugyanis a volt kormánytagok ellen csak az elnök engedélyével indulhat büntetőjogi vizsgálat.

A korrupcióellenes ügyészek szerint 2005 és 2014 között Vladescu és más közhivatalnokok, parlamenti képviselők összesen 20 millió euró kenőpénzt kértek egy külföldi konzorciumtól, amely a Bukarest és Konstanca közötti vasúti pálya felújítását végezte el.

Hírdetés

A kivitelezési szerződést 2005-ben írták alá, a román állam végül több mint egymilliárd euróból újította fel a vasúti pályát. Az ügyészség szerint az állami vasúti társaság a szerződés értékének több mint 13 százalékával fizetett többet.

A vádhatóság szerint az egymillió euró a Vladescu által irányított vagy hozzá közel álló, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez került fiktív szerződések révén. Az egyik gyanúsított Ionut Costea, a román Eximbank volt igazgatója, aki az ügyészek szerint 4 millió eurót kapott. Sebastian Vladescu 2005 és 2007 között, majd 2009 és 2010 között volt pénzügyminiszter.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »