Egymillió dinárt követel vissza az állam a beteg gyermeket nevelő édesanyától

Egymillió dinárt követel vissza az állam a beteg gyermeket nevelő édesanyától

A Topolya melletti Karađorđevón élő Slađana Svilar évekig ápolási segélyt kapott beteg gyermeke után, a Tartományi Nyugdíjbiztosítási Alap most azt öveteli tőle, fizessen vissza 1 millió dinárt.

Slađana azért kapta az ápolási segélyt, mert kislánya súlyosan fogyatékos, IQ-ja nem éri el a 40-et, autista, epilepsziás rohamok gyötrik, nem tud egyedül enni, inni, állandó felügyeletre szorul.

“A segélyt 2009-ben hagyták jóvá, de végzésben nem szerepelt az, hogy tartósan folyósítják. Amikor más beteg gyermekek szüleitől meghallottam, hogy az ő végzéseiket időről-időre felülvizsgálják, hívtam a topolyai Szociális Védelmi Központot és kérdeztem, szükség van-e erre esetemben is? Azt mondták, majd értesítenek. Azután a postás szeptemberben nem hozta a pénzt, én pedig hívtam a központot, s akkor tudtam meg, hogy 1 millió dinárral tartozunk, s megszüntették a segélyt”, meséli az édesanya.

A Szociális Védelmi Központban azt tanácsolták neki, hogy várja meg a másodfokú bizottság döntését. Slađana Svilar a községi ombudsmanhoz és a topolyai önkormányzathoz fordult. Mint mondja, mástól már nem tud segítséget kérni.

A fogyatékkal élőket és családtagjaikat segítő Zajedno egyesület képviselője szerint a családot értesíteni kellett volna a felülvizsgálat időpontjáról. “Felháborító ez a nemtörődömség, vétlen és kiszolgáltatott embereket büntetnek”, nyilatkozta a Blicnek az egyesület elnöke.

A Szociális Védelmi Központban a lap megkeresésére azt mondták, dolgoznak az ügyön, de tiszteletben kell tartaniuk a törvényes kereteket. (Blic)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »