Egymilliárd forinttal tartozik az állami kukaholding Szegednek

A szemétszállítási díjakat központilag beszedő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) egymilliárd forinttal tartozik a szolgáltatást ténylegesen végző Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek – hangzott el a HírTV műsorában. A szegedi cég emiatt kénytelen volt hitelt felvenni, hogy fizethesse alkalmazottait, és hogy egyáltalán működhessen.

A Hír TV már korábban kereste az állami céget, amely gyors tájékoztatást ígért ugyan, de máig nem jött válasz, miért késnek a kifizetések, és mikorra dolgozzák le a tartozást.

 

MInt arról korábban beszámoltunk, az NHKV egyebek mellett 9,6 milliárd forint tartozást halmozott fel a budapesti Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel (FKF) szemben is. Ebből, miután kiderült az óriási elmaradás, kifizettek ugyan 7,5 milliárdot, de a rendszer továbbra is rosszul működik: az állami cég a számlázási rendszer hibájából nem tudja beszedni a szemétdíjakat, és nem utalja át azokat a tényleges szolgáltatást végző cégeknek.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az állami hulladékholding tavaly szeptember óta 6 pályázaton összesen 735,7 millió forintot költött a saját számlázási rendszere kiépítésére – amelynek az eredeti tervek alapján már tavaly április óta működnie kellett volna. Több helyen ennek ellenére is csak annyira jutottak, hogy fenyegető leveleket küldtek ki olyanoknak, akik egyébként még számlát sem kaptak.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint ugyanakkor lehet, hogy az NHKV késlekedése szándékos, és az állam így próbálja kivéreztetni az önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási cégeket, hogy a kormány által támogatott vállalkozások lépjenek a helyükre.

http://mno.hu/

Mindenesetre hamarosan győztest hirdetnek azon a pályázaton, amelyet az NKHV a be nem fizetett szemétdíjak behajtására írt ki. A kiírásból kiderült, hogy negyedévente 1,25 millió ember nem fizet be legalább egy számlát, amiből 83 ezer lehet akkora összeg, hogy már fel kell szólítani miatta. A becslés szerint 55 ezer magánszemély és 65 ezer egyéb adós tartozását át kell adni a NAV-nak behajtásra.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »