Egymilliárd ausztrál dollárt ad az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére

Egymilliárd ausztrál dollárt ad az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére

További egymilliárd ausztrál dollárt (225 milliárd forintot) ígért pénteken az ausztrál kormány a Nagy-korallzátony megmentésére. Az összeget kilenc év alatt költenék a klímaváltozás miatt károsodott korallzátony állapotának javítására.

Ausztrália tavaly nyáron kerülte el, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség bizottsága a Nagy-korallzátonyt veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítsa. A testület Ausztrália kérésére határozott a döntés elhalasztása mellett a páratlan természeti képződmény ügyében.

A pénteki bejelentés szerint a tervezett egymilliárd ausztrál dolláros ráfordításból 580 millió ausztrál dollárt szánnak Ausztrália északkeleti partvidékén az erózió helyreállítására, a talaj állapotának javítására, valamint a tápanyagok és növényvédő szerek elszivárgásának csökkentésére. 253 millió ausztrál dollárral támogatják a Nagy-korallzátonyt kezelő hatóságot és 93 millió dollárt adnak a korallzátony ellenállóbbá tételét és alkalmazkodását javító stratégiák kutatására.

Hírdetés

Támogatjuk a korallzátony egészségét és zátonnyal kapcsolatos gazdaság középpontjában álló turisztikai szolgáltatók, a vendéglátóhelyek és queenslandi közösségek jövőjét”

– hangsúlyozta Scott Morrison miniszterelnök.

Az óceánok felmelegedése miatt 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban a Nagy-korallzátonyt súlyosan károsította a korallfehéredés. A károsodás a korallzátony kétharmadát érintette.

Az ausztrál ellenzéki Munkáspárt alelnöke, Richard Marles a kormányt bírálva pózolásnak nevezte az egymilliárd dolláros bejelentést. “Nem lehet komolyan venni a Nagy-korallzátony támogatását, ha nem veszik komolyan az éghajlatváltozás elleni fellépést” – jelentette ki Marles. A politikus azt ígérte: ha a Munkáspárt a májusi választáson kormányra kerülne, az évtized végére 43 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »