Egymást gyalázzák az ellenzék pártjai

Otromba, személyeskedő nyilatkozatháború dúl a 2018-ban az ország irányítását átvenni akaró, önmagát demokratikus ellenzéknek nevező baloldalon. Most az október 23-i közös ünneplés miatt estek egymásnak.

Eldurvult a hangnem a magát demokratikusnak tartó ellenzék tagjai között, miután a Magyar Idők elsőként beszámolt arról, hogy az Együtt és az LMP is önállóan ünnepel október 23-án, azaz nem csatlakoznak az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a MoMa „Mossuk le a gyalázatot” című tüntetéséhez.

A DK szóvivője szerint nem véletlen, hogy Juhász Péter, az Együtt alelnöke rászervez az ellenzéki tüntetésre akkor, amikor a szimpatizánsait a Parlamenthez hívja, ahol Orbán Viktort akarják kifütyülni. Gréczy Zsolt a Facebookon azt írta: „Az a baj, hogy hülyének néz mindenkit. Először nemet mondanak a közös október 23-ra, aztán elé, majd rászerveznek… mintha Orbán rendelte volna…”

Vágó István, a DK önkormányzati képviselője is beszállt az adok-kapokba. „Épp akkor kezdődik az ellenzéki pártok tüntetése a Blaha Lujza téren. Nem tudom elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy a felszólításod ezt nem hagyta figyelmen kívül” – írta az egykori kvízmester Juhász Péternek.

„Itt tényleg meghibbant mindenki? Azért csesztetnek, mert október 23-án nem Gyurcsány Ferenc mellett tüntetünk, hanem Orbánnal szemben? Aki akar, menjen tüntetni, hallgassa meg az ellenzéki politikusokat. Mi pedig elmegyünk Orbánnal szembe, elhallgattatni őt” – válaszolt Juhász, aki nemrég azzal is kiverte a DK-nál a biztosítékot, hogy a Vasárnapi Híreknek arról beszélt: nem hiszi, hogy jó ötlet Gyurcsány Ferencet rehabilitálni.

Hasonló véleményéért Gyurcsányék az LMP társelnökéről isleszedték a keresztvizet. Szél Bernadett hétfőn az ATV-ben beszélt arról, hogy Gyurcsány Ferenc jelenléte a magyar politikában egy nagyon komoly probléma, szerinte „amíg Gyurcsány politizál, addig Orbánnak könnyű helyzete van”. Szavaira reagálva Gréczy Zsolt, a DK szóvivője úgy reagált, hogy Szél fecsegés helyett dolgozzon.

A DK-ban azóta durvult el érzékelhetően a hangnem, hogy a pártból a közelmúltban eltávolított Kerék-Bárczy Szabolcs azt állította: Gyurcsány Ferencék ebben a ciklusban nem akarnak nyerni, csak a baloldalt, mindenekelőtt az MSZP-t gyűrnék maguk alá.

Az Együttet nemrég otthagyó Pápa Levente is kiosztotta egykori pártját. A volt alelnök szerint az eredetileg centristának szánt Együtt balra tolódott, ahová „informálisan is erős szálakkal kötődik”. Pápa is úgy látja, hogy sem az MSZP, sem Gyurcsány Ferencék nem akarnak 2018-ban nyerni, az Együtt pedig a következő választáson valamilyen formában várhatóan újra összefog velük. – A pletykák szerint az MSZP és a DK már le is osztotta a budapesti körzeteket egymás között – jelentette ki az Indexnek.

Eközben Szigetvári Viktor bejelentette, hogy áll a Magyar Idők által indított per elébe. Az Együtt elnöke a napokban azzal vádolta a lapot, hogy adófizetőktől lopott pénzből van fenntartva.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »